Trekker samisk søknad i Tromsø

I dag ble det avgjort i Tromsø kommunestyre at søknaden om å bli en del av forvaltningsområdet for samisk språk skal trekkes.

Samisk demonstrasjon

Flere møtte opp for å demonstrere mot vedtaket i kommunestyret i Tromsø.

Foto: Tove Jensen

Det var forventet at byrådets mye omtalte forslag om å trekke søknaden om innlemmelse i forvaltningensområdet om samisk språk kom til å bli gjennomført, ettersom de borgerlige har fått flertall etter valget.

Det nye byrådet som består av Høyre, FRP og Venstre gikk til valg på å trekke søknaden, og det ble også avgjørelsen til kommunestyret i Tromsø i dag.

26 stemte for å trekke søknaden, mens 17 stemte mot.

Demonstrerte mot byrådet

Flere samer møtte i dag opp med plakater i Tromsø rådhus.

De demonstrerte mot at byrådet vil trekke søknaden om å bli del av det samiske språkforvaltningsområdet. De hadde plakater som de etter hvert ble bedt om å fjerne.

Leder av Tromsø kommunes kulturkomité, Magnus Mæland, hadde ikke regnet med at debatten skulle bli så opphetet.

– Jeg hadde ikke forventet det. Jeg mener det har blitt hausset opp av tilhengere og motstandere, sier Mæland

Skader omdømmet

Svenna Nilsen, som sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet, sier at denne saken har skadet omdømmet til byen Tromsø.

– Når det blir kjent hva vi gjør i denne byen i dag, så vil det ha en enorm betydning for Tromsøs image. Vi ønsker samene velkommen, så lenge de holder seg til reinkappkjøring på nylagt snø i storgata, men noe mer skal vi ikke gjøre. De skal hjelpe oss å fylle kremmerbuksene våre med penger, men vi tar ikke noe ansvar for et utrydningstruet samisk språk, sier han.

Fikk tegning

Spørsmålet om innlemmelse har ført til full splid i Tromsø. Byens sameforening har gått til politianmeldelse etter å ha mottatt en tegning med hakekors i et samisk flagg. Det har også vært en demonstrasjon i Tromsø sentrum.

I juni vedtok flertallet i kommunestyret i Tromsø at byen skulle søke om å få bli med i forvaltningsområdet for samisk språk, noe som ville ha betydd at samisk og norsk blitt likestilte språk i Tromsø.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark