Hopp til innhold

To menn er siktet for drap i Mehamn i Finnmark

To menn er siktet i saken etter at en 40 år gammel mann fra Island ble funnet skutt i Mehamn natt til lørdag. Den ene mannen nekter straffskyld.

Åsted Mehamn

ÅSTED: En mann i 40-årene skal ha blitt skutt i denne boligen i Mehamn natt til lørdag. Kripos er på stedet for å bistå politiet i tekniske undersøkelser.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Lørdag ca. kl. 10.50 ble to menn pågrepet i tettstedet Gamvik i Finnmark.

– Nå er begge to siktet for drapet, så får etterforskningen avgjøre om vi skal justere dette igjen, sier lensmann i Porsanger Tarjei Leinan Mathisen, lørdag ettermiddag.

Tidligere lørdag var det kun den ene mannen som var siktet for drapet. Mannen er 35 år og bosatt i Mehamn. Det er en relasjon mellom avdøde og 35-åringen, men politiet ønsker ikke å gå i detalj nå på hvilken relasjon det er snakk om.

Kripos i Mehamn

BISTÅR: Lørdag kveld er Kripos på plass for å hjelpe til med etterforskningen og de tekniske undersøkelsene i boligen i Mehamn

Foto: NRK

«Jeg ber om tilgivelse»

Lørdag morgen postet 35-åringen en tekst på sin Facebook-side der han ber om tilgivelse. Han sier at han ikke mente å løsne skudd.

Det var iFinnmark som først omtalte posten.

Den andre pågrepne er en 32 år gammel mann som var sammen med 35-åringen. Politiet ville først undersøke nærmere på hvilken måte han har vært involvert i hendelsen. Lørdag ettermiddag meldte politiet at også han er siktet for drapet.

– De to pågrepne er nå tatt inn til Lebesby lensmannskontor i påvente av videre etterforskning, sier Leinan Mathisen.

Lebesby lensmannskontor ligger i tettstedet Kjøllefjord i nabokommunen.

Drapet i Mehamn

Politiet gjør kriminaltekniske undersøkelser i boligen i Mehamn.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Fikk melding om skudd like før halv seks

Det var like før klokken halv seks lørdag morgen at politiet fikk melding om at et skudd var avfyrt i en bolig i Mehamn i Gamvik kommune.

Det ble gitt førstehjelp og forsøkt gjenoppliving på stedet, men mannens liv sto ikke til å redde, og han ble erklært død.

Politiet mobiliserte store styrker for å finne gjerningspersoner, og pågrep til slutt de to mennene i et bolighus i Gamvik. Mennene skal ha lagt seg på bakken frivillig da bevæpnet politiet kom, ifølge lensmannen.

Tarjei Leinan Mathisen

SIKTET TO: Tarjei Leinan Mathisen lensmann i Porsanger, forteller at de har siktet to menn for å ha drept mannen i 40-årene.

Foto: Samuel Idivuoma

Politiet ønsker å fremstille mennene for varetektsfengsling mandag.

– Vi hadde en sterk formening om at de to var involvert i saken på en eller annen måte. Pågripelsen styrket mistanken, sier Leinan Mathisen.

32-åring nekter straffskyld

Ifølge forsvareren til den 32-år gamle mannen er han siktet for drap eller medvirkning til drap.

– Han har avgitt en forklaring til politiet og nekter straffskyld. Han stiller seg helt uforstående til siktelsen. Ut over det vet jeg ingen ting. Jeg var ikke med på avhøret og har ikke fått dokumentene i saken, sier forsvarer Jens Bernhard Herstad.

Herstad sier videre at det ikke var tolk til stede da de snakket sammen og kun kommuniserte kort på engelsk. Advokaten ble oppringt i etterkant av avhøret.

Politisperringer ved boligen i Mehamn,

SPERRINGER: Det er satt opp sperringer ved boligen i Mehamn der en mann i 40-årene skal ha blitt drept lørdag morgen.

Foto: Tipser

Kripos på plass

Politiressurser fra Kirkenes og Vadsø skal bistå politiet i Mehamn. I tillegg er det også sendt ut mannskap fra Alta.

– Det jobbes for fullt med saken, og vi vil nå sette inn ressurser på taktisk etterforskning og kriminaltekniske undersøkelser på åstedet. Det er fortsatt mye som gjenstår, men vi føler vi har brukbar kontroll for å jobbe videre, sier lensmannen.

Lørdag ettermiddag opplyser etterforskningsleder Monica Lorentzen at de har bedt Kripos hjelpe til med etterforskningen.

Islandske statsborgere

NRK er kjent med at den drepte og de siktede mennene er islandske statsborgere. Politiet arbeider med å varsle de pårørende, og vil derfor ikke bekrefte hvilket land de kommer fra før de pårørende er formelt varslet.

Ordfører i Gamvik, Trond-Einar Olaussen, sier kommunen har blitt orientert av politiet om hendelsen. De har opprettet krisestab i kommunen og skal bistå berørte av hendelsen.

Mehamn

Kirkene i de to tettstedene Gamvik og Mehamn åpner dørene lørdag kveld.

Foto: NRK

– Alle kjenner alle, og det er en tragedie. Samfunnet kommer til å bli veldig berørt av denne hendelsen. Vi må ivareta de involverte på en god måte, sier ordføreren.

Kirkene i de to tettstedene Gamvik og Mehamn åpner dørene lørdag kveld.

Gamvik er en liten kommune med litt mer enn 1100 innbyggere nordøst i Finnmark.

Mehamn, Gamvik kommune