Tjukk havtåke på Svalbard - 260 personer strandet

– Det ser dessverre ikke lovende ut for dagens rutefly eller charterfly heller, sier lufthavnsjef Morten Ulsnes.

Svalbard lufthavn i tåke

Tjukk havtåke gjør det umulig for fly å lande etter lette.

Foto: Privat

Søndag la det seg en tjukk havtåke over Svalbard lufthavn som førte til full kansellering av alle fly. Rundt 260 personer skal være strandet.

– Det er for dårlig sikt, og for lav tåke som gjør at det rett og slett ikke går an å ta av eller lande på flyplassen, sier lufthavnsjef på Svalbard Lufthavn, Morten Ulsnes til NRK.

Havtåken er et kjent fenomen på Svalbard.

– Det er et værfenomen som kan oppstå på Svalbard på sommeren, det er ikke unormalt. Men vi har ikke hatt det så ille siden 2008. Da var det to-tre dager der alle fly var innstilt, sier lufthavnsjefen.

Venter på informasjon

Linnea Pedersen

Linnea Pedersen (21) er strandet på Svalbard med kjæresten og flyttelasset.

Foto: Privat

Linnea Pedersen (21) og kjæresten Håkon Iversen hadde med seg flyttelass og sto i sikkerhetskontrollen da beskjeden kom over høytaleranlegget søndag.

– Jeg har bodd på Svalbard i fire måneder, og skulle nå reise hjem til Tromsø. Jeg har med meg fire bager, så det er jo litt å bære rundt på, sier hun.

Hun skulle ta SAS til Tromsø klokken 14.45 søndag. Isteden fikk hun bagasjen sin utlevert, ble sendt tilbake til sentrum og ble sjekket inn på hotell.

– Vi vet ikke helt hva som skjer enda, tåken er her fortsatt og vi sitter og venter på videre informasjon, sier Pedersen.

Hun roser hotellet og sier de har blitt tatt godt vare på. Alle har fått overnattingsplass, og de får gratis mat fra kjøkkenet på hotellet.

– Det går greit å være her, jeg har ferie så jeg hadde ingen planer uansett. Det er nok andre som kanskje har noe de skal rekke, men det kunne vært mye verre, sier hun til NRK.

Svalbard lufthavn i tåke

Svalbard lufthavn er tåkelagt.

Foto: Privat

Beklager for værfaste

Flyplassen er trafikknutepunktet på Svalbard, og lufthavnsjefen beskriver det som et nullspill; det kan verken komme eller gå fly.

– Det ser dessverre ikke lovende ut for dagens rutefly eller charterfly heller, sier Morten Ulsnes.

Han beklager for dem som nå sitter fast, og ikke kommer seg av gårde som de skal.

– Det er høysesong nå, og det har innvirkning på mange. Men det hersker rolig stemning på flyplassen, og man må bare avfinne seg med at man ikke får gjort noe med værforholdene, sier Ulsnes.

– Det er en liten endring på gang, men sannsynligvis ikke før tidligst i kveld. Men det er kanskje ikke gode muligheter for å fly før i morgen, dessverre, sier Ulsnes.