Vårflytting av rein med trailere

Full vinter med låste beiter gjør at mange reineiere i Finnmark har måttet ta i bruk trailere i forbindelse med den tradisjonelle vårflyttinga.

Rein-trailer på fergeleiet i Øksfjord

I vår har det vært skytteltrafikk av trailere som har fraktet reinsdyr fra vinterbeitene på vidda til sommerbeitene ved kysten i Finnmark.

Foto: Privat

Reineier Berit Marie Eira fra Kautokeino har stor forståelse for at flytting av rein fra vinterbeitene på Finnmarksvidda til sommerbeitene ved kysten, skjer med trailere i tider når det er dårlig beiteforhold. Men hun håper at dette ikke tar helt av.

–Det er samtidig viktig å ta vare på den tradisjonelle vårflyttinga, sier Eira.

Ivrige TV-seere vil huske henne fra TV-serien «Reinlykke» som NRK sendte i 2008. Her ble det vist unike bilder fra den tradisjonelle vårflyttinga.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Illustrasjonsfoto. Reinflokk

Slik blir reinsdyrene tradisjonelt flyttet fra vinterbeitene til sommerbeitene.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Hundretusenvis av reinsdyr har tradisjonelt vært på vandring fra innland til kyst i Nord-Norge i april og mai måned. Dette er en hektisk tid for reindriftsfamilier. Også barna deltar, og flere steder har grunnskolene tilpasset undervisninga i fohold til vårlfyttinga.

Majkare, Berit Marie og Mathis Eira, Kautokeino

Her er Berit Marie sammen med dattera Majkáre (8) og mannen Ole Mahtis Eira.

Foto: Privat

– Med vårflyttinga blir barna herdet til å mestre utfordringene på vidda, forklarer Eira.

Hun mener at dette er en viktig del av reindriftskulturen som må føres videre fra slekt til slekt.

Dårlige beiteforhold

F.v: Majkare (8), Mathis (12) og Ole Mathis Eira, Kautokeino

Også i år fikk barna til reineier Berit Marie Eira være med på vårflyttinga. Fv. Majkáre (8), Mathis (12) og ektemannen Ole Mathis Eira.

Foto: Privat

Det er Fylkesmannen i Finnmark som har ansvaret for reindriftsforvaltninga i Finnmark. Underdirektør Adam Klemet Hætta ved avdelingskontoret for Vest-Finnmark bekrefter at stadig flere reineeiere leier trailere til å transportere reinsdyrene til sommerbeiteområder.

– Dette skjer spesielt i tider når det er har vært hard vinter med låste beiter. Da kan reinsdyrene være i så dårlig forfatning at mange nødig vil klare den lange vandringa fra vinterbeitene på Finnmarksvidda til kysten, forklarer Hætta.

Men forvaltninga har ingen statistiske tall som viser hvordan trailertransporten har utviklet seg.

Sparer mye tid

Reindrift er en privat næring. Og det er derfor opp til den enkelte reindriftsutøver å bestemme hvordan vårflyttinga skal skje, forklarer Hætta.

Trailereier fra Kautokeino, Per Mikkelsen Buljo, bekrefter at han har hatt flere oppdrag i vår enn vanligvis. I traileren hans er det plass til et sted mellom 150 og 300 reinsdyr avhengig av hvor store reinsdyrene er.

– Jeg har stor forståelse for at mange reineiere på grunn av dårlige beiteforhold ikke har tatt sjansen å flytte flokkene på den tradisjonelle måten i år, sier Buljo.

Turen med trailere fra vinterbeitene til sommerbeitene hefter bare noen få timer.
Den tradisjonelle vårflyttinga skjer i dagesvis.