Telefonstorm til politiet i Finnmark etter lysglimt på himmelen

Politiet var selv usikre da finnmarkinger fra hele fylket ringte inn og fortalte om «et flammehav» på himmelen torsdag kveld. NRK har fått tak i flere videoer som viser fenomenet som lyste opp himmelen over Finnmark og Nord-Finland.

Lysglimt filmet fra Kirkenes

Alexander Flå i Kirkenes fanget ildkulen på kamera fra bilen sin på veien mellom Kirkenes og Hesseng i Finnmark.

– Det sees over hele Finnmark nå, så det er i hvert fall ikke noen rakett, sa operasjonsleder Jan Olav Schjølberg til NRK tidligere på kvelden.

Da hadde han nettopp blitt nedringt av folk fra hele Finnmark som så det samme.

Laster Twitter-innhold

– På et sted som heter Bæskades var det noen som så det og som beskriver det som "et flammehav". Vi er ikke hundre prosent sikker på hva det er enda, men det er ikke en ulykke, sa operasjonslederen like etter hendelsen.

Også i Finland har Youtube-kanalen Aurora Borealis filmet videoen. Den viser at ildkulen lyser opp hele området.

Filmet lysglimtet over Kirkenes

NRK har torsdag kveld vært i kontakt med en rekke kilder som beskriver fenomenet fra ulike hold. Vi fikk til slutt også kontakt med Alexander Flå som er en av få som har fått filmet fenomenet på E6 mellom Kirkenes og Hesseng.

Filmopptaket ble gjort med dashbordkameraet hans, og viser klart noe som daler ned før det ser ut til å eksplodere.

En tipser fra Troms skriver at hun sitter på et fergeleie på Storstein og ser en brennende ildkule som detter ned i øst.

– Det så ut som en meteoritt eller noe annet som har falt ned fra stor høyde. Den falt med en tydelig hale og endte opp i et stort lysglimt rett før den landet, skriver May-Linn Lønningen.

I Finland skriver finske medier om det som virker som eksplosjoner som rister i hus. I denne artikkelen ser du også to finske videoer som er lastet opp på Youtube, og som viser fenomenet både langt unna og nært.

På Youtube er det en Johannes Karhula som har lagt ut en video fra det som angivelig viser ildkulen i kveld.

Laila Ulvenes i Valjok i Øst-Finnmark forteller at hun også fikk med seg lyset. Hun er nesten 80 år, og forteller at lysglimtet var nærmest rødt når det kom over bygda der hun bor, før det forsvant over fjellene på finsk side.

– Jeg tenkte det kunne være meteoritt eller forsøpling fra rommet som brant opp. Det var nifst. Det var som om det var brann på himmelen, og så var det over på noen sekunder, sier hun til NRK.

Video Knut Jørgen Røed Ødegaard 1

Knut Jørgen Røed Ødegaard mener det dreier seg om en ildkule i Finnmark.

Foto: Nyhetsspiller

Ødegaard: – En ildkule

NRK har forsøkt å få tak i astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard, men det viser seg at han er på vei på scenen for en forestilling.

Til Dagbladet sier den kjente romentusiasten at dette antakelig var en ildkule, altså en lyssterk meteor. Ifølge leksikonet kan en ildkule være ledsaget av lyd, og banen avsluttes av og til med en eksplosjon, som finner sted i flere kilometers høyde

– Jeg tror ikke jeg har så mye å tilføye. Dette er ikke farlig, det er helt vanlig og ikke noe å gå av skaftet for, sier han.

Trolig kommer denne i forbindelse med det NRK allerede har meldt om at skal komme:

Natt til 17. og 18. november kommer det to store meteorsvermer.

Ifølge nettstedet Himmelkalenderen er det over 19 år siden opphavskometen passerte vår del av solsystemet, men støvkornene den legger igjen treffer oss år etter år.

– Denne kometen passerer jorden med 33 års mellomrom, men svermene oppstår likevel når jorden passerer gjennom kometens bane. Langs den elliptiske banen ligger støv på størrelse med sandkorn. Jorden kolliderer med disse i opp mot 250.000 kilometer i timen, forteller seniorforsker ved Norsk Romsenter Pål Brekke.

Geminidene over Saltdal

Dette fantastiske bildet av Geminidene over Saltdal i Nordland ble tatt av leser Silja Akselsen for noen år tilbake. I bakgrunnen er et eksempel på lysforurensning.

Foto: Silja Akselsen