Hopp til innhold

Sykehusene gjorde alvorlige feil – nå har UNN funnet nye, livsviktige løsninger

Alle norske sykehus har fått refs for å bruke for lang tid på behandlingen av blodforgiftning. På Universitetssykehuset Nord-Norge har de utviklet et meget effektiv metode for å behandle slike pasienter.

Finn-Åge Nergård

GLEDELIG: Finn-Åge Nergård synes det er svært gledelig å se hvor godt det nye systemet for pasienter med blodforgiftning fungerer.

Foto: Pål Hansen / NRK

– I mitt og mange andres tilfelle er den nye kunnskapen helt fantastisk. Jeg opplevde ambulansepersonellet som svært profesjonelt. Det var nesten som å være på sykehuset, altså, forteller Tore Kristoffersen.

Tore Kristoffersen
Foto: Pål Hansen / NRK

Han bor på Senja, noen timer i bil fra Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. For to måneder siden ble han rammet av akutt blodforgiftning, en sykdom som i verste fall kan være livstruende.

Sykdommen bør behandles fort, og i 2016 startet Statens helsetilsyn med tilsyn på alle norske sykehus, for å se på hvordan de håndterer pasienter med blodforgiftning.

Rapporten var nedslående. Tilsynet avslørte mangler på alle sykehusene, også på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Revolusjonerende metode

På UNN har de nå kommet med en helt ny metode som har gitt gode resultater. Ambulansepersonellet ved sykehuset har blant annet fått opplæring i å analysere blodprøver, og eventuelt starte behandling med antibiotika allerede i ambulansen på vei til sykehuset.

– Det har vært en kolossal utvikling. Det har vært umåtelig spennende å få være med på, og vi ser at de nye metodene er til stor glede både for ambulansepersonell og pasienter, forteller ambulansearbeider Finn-Åge Nergård.

– Dette er en viktig nyvinning for en svært alvorlig tilstand. At behandling blir gitt i ambulansen gjør at pasienten kan få raskt hjelp, også når det er langt til nærmeste sykehus. Det blir interessant å høre mer om dette, og se om det kan spres videre til andre helseregioner, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen (H).

Ståle Bratland

KUNNSKAP: Ståle Bratland, seksjonsleder for ambulanseavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge, viser frem noe av utstyret de bruker på pasienter med mulig blodforgiftning.

Foto: Pål Hansen / NRK

– Behandling i ambulanse er utrolig viktig fordi det gir bedre resultater for både pasient og helsevesen. Prosjektet fra UNN bør overføres til hele landet, sier leder for Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Olaug Vervik Bollestad (KrF).

Tore Kristoffersen på Senja er lykkelig over at sykehusene nå har forbedret behandlingen av pasienter med blodforgiftning.

– Jeg aner ikke hva som hadde skjedd dersom jeg ikke hadde fått den behandlingen jeg fikk i ambulansen sier han.

Har tatt tak

I tillegg til de nye metodene ute i ambulansene har UNN, sammen med flere andre sykehus, vært en del av et læringsnettverk, for å ta tak i utfordringene ved behandling av pasienter med blodforgiftning.

UNN har gått fra at omtrent hver fjerde pasient med blodforgiftning fikk behandling innen én time, til at ni av ti pasienter behandling innen den første timen.

Også Nordlandssykehuset har blitt flinkere. De bruker i snitt 32 minutter på å identifisere blodforgiftning og få satt i gang nødvendig behandling.

Oslo universitetssykehus klarer nå å gi fire av fem pasienter antibiotikabehandling innen én time, og bruker i snitt 36 minutter på å identifisere og behandle denne pasientgruppen. Mens Sørlandet sykehus er prisbelønnet for sitt arbeid på feltet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark