Sydvaranger gruve sliter

Etter flere stopp av produksjonen på grunn av feil på utstyr og et dårlig marked, må Sydvaranger gruve nå inn i harde innsparinger.

Video Ja til utslipp Sydvaranger Gruve

Fra å ha en verdi på over en millard kroner, er Sydvaranger gruve nå verdt 100 millioner kroner.

Foto: NRK

Sydvaranger gruve er inne i sin tyngste økonomiske periode i nyere tid, og må ta nye innsparinger.

Torsdag ble det også klart at direktør i gruva John Sanderson, gir seg etter tre år i direktørstolen.

Effektivisering

Utviklingsdirektør Harald Martinsen forteller at etter flere stopp av produksjonen på grunn av feil på utstyr og et dårlig marked, må gruva nå inn i harde innsparinger.

– Vi må gå gjennom hele produksjonsprosessen vår, hele verdikjeden, og se hvor det er mulig å gjøre ting billigere eller mere effektivt, sier Martinsen.

Sydvaranger Gruve ved Bøkfjorden

På grunn av stopp i produksjon og feil på¨utstyr, må gruva gjøre harde innsparinger.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Fra 1 mrd til 100 mill.

Etter nyttår har verdien av gruva fallt drastisk. Fra å ha vært verdt over en milliard kroner ved årsskiftet, har verdien av gruva i løpet av våren vært nede i rekordlave 100 millioner kroner.

Martinsen forteller dette er den desidert tyngste perioden i nyere tid for gruva

– Ja, det tror jeg vi trygt kan si. Mye av det er selvforskyldt, men uansett hvordan vi snur og vender på det har vi hatt vår andel av uflaks. Nå ser vi likevel lys i den andre enden av tunnelen, mener utviklingsdirektøren.

Ikke nedbemanning

Nå er produksjonen i gang igjen, og gruva går som normalt. Etter feil i prosesseringsanlegget har Sydvaranger gruve gått med tap, i tillegg til et dårlig marked og lave malmpriser.

Under prosessen av innsparinger framover, ønsker ikke gruva nedbemanning så langt det lar seg gjøre. Likevel sier nestleder i de ansattes fagforening, Terje Kristiansen, at de ansatte er bekymret.

Arbeiderne er skeptisk

– De er skeptisk, det er klart. Det er mange arbeidsplasser som står på spill, men folk gir jernet her, sier Kristiansen.

Er de bekymra?

– Ja, det er klart. Det er en såpass stor arbeidsplass, så det har konsekvenser for folk. For lille Sør-Varanger der 300-400 kan få oppsigelse, det ville vært en katastrofe, svarer han.

Nyheter fra Troms og Finnmark