Hopp til innhold

Mener striden om Sydvaranger Gruve har skapt presedens

Det har skapt sterke reaksjoner i miljøbevegelsen og blant flere politikere at Magnafloc-saken ved Sydvaranger Gruve i Øst-Finnmark førte til at Klima- og forurensningstilsynet (Klif) endret sine testrutiner av kjemikalier.

Sydvaranger Gruve AS

Norges Naturvernforbund er bekymret for hva endring av testing av miljøskadelige kjemikalier har å si for miljøet. Flere politikere tar til orde for å ta saken opp.

Foto: Trine Hamran / NRK

Magnafloc-saken i Sydvaranger Gruve i fjor førte til endring av testingen av miljøskadelige kjemikalier for industrien. Dette har skapt reaksjoner.

Norges Naturvernforbund er bekymret for hva dette har å si for miljøet, mens flere politikere tar til orde for å ta saken opp.

Mener Klif har latt seg presse

Bernt Nilsen

Leder i Aksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden, Bernt Nilsen, mener Klif har latt seg presse.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Leder i Aksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden, Bernt Nilsen, er skeptisk. Han mener Klif har latt seg presse i denne saken.

– Når noen kommer og truer med konkurs og nedleggelse av masse arbeidsplasser, så lar dem seg presse uten å sjekke gyldigheten i disse truslene, sier han.

Nilsen mener naturen blir skadelidende, og at dette kan ramme flere fjorder i landet.

Misliker snuoperasjonen

Leder i Norges Naturvernforbund, Gunnar Reinholdtsen, liker heller ikke snuoperasjonen ved at ulovlige utslipp plutselig blir lovlige.

– Nå er det ikke lengre et krav for å få en utslippstillatelse at man må dokumentere at utslippet er ufarlig. Det var det tidligere, men så endret Klif det, og nå er det nok at bedriften gjør en vurdering på om det er farlig eller ikke.

Det mener han er en dårlig løsning.

– Slik vi har sett bedrifter forholde seg til utslippstillatelser, så ser vi det er viktig at det er kontrollerbart og at det er en instans som setter krav. Det er ikke nok at de selv synes at det ikke er miljøfarlig, sier han.

Reinholdtsen mener at Klif har lekt politisk organ i denne saken.

– Det blir helt feil at Klif som tilsyn skal gjøre politiske vurderinger. De må ikke leke kommunestyre å gjøre politiske vedtak. Det må være klart for politikerne hva som er den faglige tilrådingen fra Klif, og så må politikerne ta ansvar for beslutning og vurderinger, sier han.

Inspeksjon hos Alexela i Sløvåg. Harald Sørby (t.v.) og Bjørn Bjørnstad i SFT.

Seksjonssjef Harald Sørby i Klima og forurensningstilsynet (Klif) er ikke enig i kritikken.

Foto: Steinar Lote / NRK

Tilbakeviser kritikken

Seksjonssjef Harald Sørby i Klima- og forurensningstilsynet (Klif) tilbakeviser at det er blitt en svekkelse av forurensningsvernet.

– Vi svekker ikke forurensningsvernet. Det er ikke vår oppgave. Når vi har gjort endringer på kravet til kjemikaliekontroll, så er det for å utvide muligheten for å dokumentere kjemikaliers egenskaper, sier han.

Han sier at kravet om testing av kjemikalier ikke dekker alle de mulighetene for innhenting av kunnskaper som kan være nyttig for å vurdere et kjemikalie. Men nå åpner Klif også for muligheten til å hente inn informasjon om kjemikalier for å gjøre vurderingene.

Johnny Ingebrigtsen

Fylkesleder i Finnmark Sv, Jonny Ingebrigtsen er kritisk til den politiske lobbyismen som er blitt gjort i saken.

Foto: Knut Åserud

Overrasket over lobbyvirksomhet

Fylkesleder Jonny Ingebrigtsen i Sv ble veldig overrasket over det Klif gjorde.

– Det er nesten utrolig, spesielt etter hendelsen i fjor, da de søkte om økte utslipp. Vi husker rapporten som ble holdt hemmelig, og der det kom fram at et av stoffene de søkte tillatelse om, så fantes det et forsøk hvor levende organismer døde etter tre timer i vesken. Det var kun autentisk forsøk som kunne avsløre det, men nå trengs ikke slike tester. Jeg forstår ikke at det går an i dagens Norge, sier han.

Avisen Finnmarken har blant annet skrevet flere saker om hvordan LO-topper har vært i kontakt med Klif.

Ingebrigtsen er kritisk til at det er politisk lobbyisme som gjør er årsaken til at Klif har lempet på kravene om testing. Han forventer en politisk reaksjon på dette.

– Det er så alvorlig. Jeg ser miljøbevegelsen er ute og fortviler. Folk i
Finnmark som nettopp har lagt sine stemmer i urnene, må få nyvalgte politikere til å engasjere deg. Det må bli en politisk reaksjon her, mener han.

Innrømmer lobbyisme

Blant dem som har blitt nevnt som lobbyister ovenfor Klif i denne saken er LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen i Finnmark.

– Vi har ikke drevet lobby ved å så tvil i Klif sin kompetanse. Men vi har drevet med lobby for å sikre arbeidsplassene. Når det gjelder denne saken, så går jeg ut ifra at Klif har tatt de nødvendige hensyn til miljøet. Lo er også opptatt av miljøet, også i denne saken.

Men han innrømmer bruk av lobbyvirksomhet.

– Vi bruker det nettverket vi har for å sikre disse arbeidsplassene, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark