Stortinget kommer ikke til å reversere sammenslåing

Flere håper nå at sammenslåingspraten endelig skal komme i gang.

Felles fylkesting i kirkenes

Fylkestingene i Troms og Finnmark hadde et første fellesmøte i Kirkenes høsten 2017, siden har arbeidet med sammenslåingen bremset opp.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Torsdag skal Stortinget igjen stemme over et forslag om å reversere sammenslåingen av Troms og Finnmark, men slaget ser ut til å være tapt.

– KrF kommer til å stemme som vi har gjort før. Det blir nei til reversering, sier partiets representant på Stortinget, Torhild Bransdal.

Med KrFs avklaring er det usannsynlig at stortingsflertallet vil snu.

Torhild Bransdal

KrF kommer ikke til å stoppe regionreformen når sammenslåingen mellom Finnmark og Troms igjen skal stemmes over på Stortinget, sier Torhild Bransdal.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

På tide å se fremover

– Motstanderne av sammenslåingen har naturligvis rett til å stå på sitt, men jeg tror ikke det tjener Finnmark. Tvert imot, sier Hans-Jacob Bønå fra Høyre.

Han håper sammenslåingspraten med Troms omsider vil komme i gang før mer tid går tapt.

– Vedtaket som er gjort og behandlet tidligere blir i dag igjen blir stadfestet på Stortinget. Det blir sammenslåing, og vi bør forberede oss til den, sier han.

Bønå er ordfører i Vadsø, som er fylkeshovedstad i Finnmark. Han er Høyre-ordfører i et fylke hvor Arbeiderpartiet har 16 av 19 ordførerposter.

Hans-Jacob Bønå

Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå fra Høyre mener Finnmark har alt å tape på å utsette sammenslåingsprosessen ytterligere.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

I Sør-Varanger kommune har imidlertid Arbeiderpartiets ordfører Rune Rafaelsen tidligere gitt sin støtte til sammenslåingen med Troms. Han ble nedstemt av sitt eget parti, og vil i dag egentlig ikke snakke om fylkessammenslåing.

– Jeg håper man finner en løsning som er til det beste for fylket, sier Rafaelsen diplomatisk.

– Er det sammenslåing med Troms?

– Vi får se hva resultatet av avstemmingen på Stortinget blir, men jeg håper man finner en god løsning. Dette har tatt veldig lang tid mens vi må komme oss videre for å utvikle fylket vårt, sier Rafaelsen.

Han bemerker at det nå er enighet om at fylkesnemnda skal ha lik presentasjon fra Finnmark og Troms, som gjør at man kanskje kan finne gode løsninger.

– Jeg vil imidlertid støtte synet som styret i Finnmark Arbeiderparti kommer frem til, fastslår ordføreren.

Kirkeneskonferansen2018

Ordfører Rune Rafaelsen sammen med kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland på Kirkeneskonferansen i fjor.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Vedgår at kampen er tapt

Det er Senterpartiet som igjen tar omkamp om regionreformen, men blir nedstemt i Stortinget i dag. Partilederen vedgår at kampen om Finnmark som eget fylke et tapt, i denne omgang:

– I 2021 er det et nytt valg, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Vedum tror ikke debatten slutter selv om sammenslåingen blir tvunget gjennom. Han mener sammenslåingen mellom Finnmark og Troms er lite gjennomtenkt og at løsningen er «rett og slett dårlig».

– Det første nye storslaget blir om at Finnmark består som egen stortingsvalgkrets. Da vil det være lettere å ha egne finnmarksordninger sånn som man har i dag. Det blir mange diskusjoner rundt Finnmark også fremover, lover han.

Trygve Slagsvold Vedum i brun skinnjakke og lyseblå skjorte

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet har flere ganger forsøkt å reversere regionreformen, uten å få flertall.

Foto: Erlend Jones Solfjeld / NRK