Hopp til innhold

Mener reiselivet på Svalbard er på ville veier: – Et brutalt kvelertak på folket

Redaktør i Svalbardposten mener oppfordring fra Svalbard Reiselivsråd er total skivebom. – Veldig mange støtter vår beslutning, sier styreleder.

Børre Haugli. Redaktør. Svalbardposten.

Redaktør i Svalbardposten, Børre Haugli, mener reiselivet på Svalbard må se seg selv i speilet.

Foto: Angel Valiente / Svalbardposten

– Jeg føler på en skam, sier redaktør i Svalbardposten, Børre Haugli.

Han er én av flere som er strekt kritisk til oppfordringen om å ikke kjøpe varer og tjenester fra russiskeide selskaper i Barentsburg og Pyramiden på Svalbard.

Spesielt etter at reiselivet har vært gjennom en tøff periode under koronapandemien.

– Så er dette det første de gjør når det begynner å åpne opp. Det er å ta et brutalt kvelertak på reiselivet og folket i Barentsburg, sier Haugli.

Redaktøren poengterer at befolkningen på Svalbard lenge har hatt et godt og fornuftig samarbeid – på tvers av nasjonaliteter – til tross for kald krig og spenninger mellom øst og vest.

– Vi bor nesten på Nordpolen; og på Nordpolen er man nødt til å hjelpe hverandre, sier han.

Les også Oppfordrer til boikott i russiske bosettinger på Svalbard: Det kan ramme russere som Ilya hardt

Russiske Ilya Simonenko jobber som bartender i Barentsburg.

– Mange støtter beslutningen

Svalbard Reiselivsråd består av over 80 medlemsbedrifter. Mandag kom de med en oppfordring om at disse ikke skal kjøpe varer og tjenester fra russiskeide selskap på Svalbard.

Til tross sterk kritikk fra flere hold, står de fast på den beslutningen.

– Tatt i betraktning hvordan situasjonen har utviklet seg den siste uken, men angrep på enda verre mål i Ukraina – så synes vi det er enda viktigere å reagere mot det russiske regimet, sier styreleder i Svalbard Reiselivsråd, Ronny Strømnes.

Selv om han erkjenner at enkelte medlemsbedriftene er uenig i oppfordringen.

– Med så mange medlemmer så er det klart at det vil være litt uenighet, men veldig mange støtter beslutningen vi har tatt, sier Strømnes.

Ronny Strømnes

Styreleder i Svalbard Reiselivsråd, Ronny Strømnes, sier de står fast ved oppfordringen om å boikotte.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Mener det er feil vei å gå

Doreen Lampe er daglig leder av Spitzbergen Adventures AS. Hun er én av dem som har vært tydelig i debatten.

– Dette vil ramme enkeltindivider. Ikke regimet. Derfor mener jeg at dette ikke er riktig vei å gå, sier hun.

Lampe trekker frem at en stor andel av befolkningen i Barentsburg er ukrainsk, og hun er redd for at henstillingen fra Svalbard Reiselivsråd blir å ødelegge forholdet mellom Longyearbyen og Barentsburg.

– De har eksistert som nabobyer i veldig mange år. Til og med under den absolutte kaldeste krigen, har man prøvd å opprettholde et godt forhold til hverandre, sier hun.

– Dette kommer definitivt til å skape dårlig stemning. Man rykker litt tilbake til start, etter alt man har bygd opp de siste årene.

doreen lampe

Daglig leder av Spitzbergen Adventures AS, Doreen Lampe, er redd oppfordringen blir å ramme forholdet mellom byene på Svalbard på lang sikt.

Foto: Privat

Strømnes er på sin side tydelig på at de skal ivareta innbyggerne.

– Skulle det skje et eller annet som tilsier at de skulle trenge støtte fra lokalbefolkningen, så stiller både reiselivet og hele Longyearbyen opp, sier han.

– Vi har presisert gjentatte ganger at det er regimet vi vil straffe – ikke folket.

Hurtigruten stopper kjøp

Barentsburg ligger seks mil vest for Longyearbyen. Det russiske statseide gruveselskapet Trust Arktikugol driver samfunnet i gruvebyen som hovedsakelig er bosatt av ukrainere og russere.

Her vil en slik boikott ramme hardt.

Russiske Ilya Simonenko jobber som bartender på hotellet i Barentsburg. Han kom hit i høst, og har fått med seg nyheten som kan føre til at få turister kommer til byen. Det syns han er leit.

– Jeg kom hit for å jobbe og tjene penger, og for å gjøre turister glade, sier Simonenko.

Russiske Ilya Simonenko jobber som bartender i Barentsburg.

Oppfordringen om å ikke kjøpe varer og tjenester fra russiske selskaper på Svalbard får konsekvenser for Ilya Simonenko.

Foto: Rune Andreassen

Hurtigruten Svalbard er ett av selskapene som stopper innom Barentsburg på turene sine. Selskapet har valgt å følge oppfordringa til Visit Svalbard.

– Vi vil fortsette å kjøre i området gjennom Barentsburg, men ikke handle der, sier administrerende direktør, Per Brochmann.

Han mener det er naturlig at også Svalbard følger opp sanksjoner som de offentlige myndighetene har satt i gang på fastlandet. Brochmann er også trygg på at gjestene deres vil støtte beslutningen.

– Oppi denne tragiske situasjonen er det viktig å minne hverandre på at både ansatte, gjester og vanlige russere skal føle seg inkludert. Dette rammer dessverre en tredjepart, men det er et aggressivt regime vi agerer mot, sier Brochmann.

Per Brochmann, destinasjonsdirektør i Hurtigruten Svalbard

Administrerende direktør i Hurtigruten Svalbard, Per Brochmann, velger å boikotte selskaper eid av den russiske staten.

Foto: Line Nagell Ylvisåker / NRK