Hopp til innhold

Småbarnsfar jubler over gratis barnehage i nord

Regjeringa foreslår å gjøre barnehage helt gratis for alle som bor i Finnmark og Nord-Troms. Det kommer fram i forslaget til statsbudsjett som blir lagt fram i morgen.

Mihkkal Buljo

Småbarnsfar Mihkkal Buljo sier at familien kan spare rundt 60.000 kroner årlig dersom forslaget blir vedtatt.

Foto: André Bendixen / NRK

– Det er helt fantastisk! Kommer godt med nå med prisøkninger både her og der. Dette var virkelig en overraskelse, sier småbarnsfaren Mihkkal Buljo da han får vite om budsjettlekkasjen.

Det foreslåtte nye tiltaket om gratis barnehage bekreftes av Senterpartiets stortingsrepresentant fra Finnmark, Geir Iversen.

Ordningen vil gjelde for alle i tiltakssonen i Troms og Finnmark. Den omfatter alle kommunene i Finnmark, samt sju kommuner i Nord-Troms; Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen, Karlsøy, Lyngen og Storfjord.

For småbarnsfaren betyr dette enormt mye.

– Det vil bety en del for økonomien. Vi fikk for noen måneder siden barn nummer to som skal begynne i barnehage neste år, og da vil det ha enormt mye å si. Det baller bare på seg jo flere barn man har.

– Blir mer attraktivt å bo i Finnmark

Buljo regner kjapt på hva familien vil spare dersom ordningen blir vedtatt.

Han kommer frem til en sum på rundt 60.000 kroner i året. Og han er ikke tvil, dette skaper bolyst.

– Jeg tror at dette vil føre til at flere vil bo her i nord. Bare det å ha ett barn i barnehage koster flere tusen per måned. Dette tror jeg vil ha mye å si for folk som vurderer å flytte fra Finnmark og Nord-Troms, men kanskje det også trekker til noen nye som tenker at det er en lur besparelse å flytte nordover.

Han får støtte av fylkesordfører i Troms og Finnmark, Tarjei Jensen Bech.

– Det kan bety at det vil bli mere attraktivt å bo i regionen, og at man sørger for at folk bosetter seg. Det kan være et tiltak som bidrar til å styrke innbyggertallet og forhindre fraflyttingen som vi har hatt.

Tarjei Jensen Bech

Fylkesordfører Tarjei Jensen Bech i Troms og Finnmark mener at det har gått opp for mange at det er viktig av sikkerhetsmessige grunner til å ha en sterk befolkning i Finnmark

Foto: Svein Lian

Styrker Norges posisjon i nord

Statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringa har tidligere uttrykt stor uro for stor fraflytting fra områdene som grenser til Russland, og mener at det er viktig å opprettholde bosettinga der.

– Det er viktig ikke bare for folk som ønsker å bo her, men også for Norge sin posisjon i nord. Det å ha folk opp mot Arktis og grensa til Russland er viktig for tryggheten vår, sa Støre i mai.

Senterpartiets stortingsrepresentant fra Finnmark, Geir Iversen, sier at regjeringa nå bygger det nye Finnmark.

– Derfor tar vi kraftige politiske grep for barnehage, arbeid og næring i tiltakssonen. Den nedadgående befolkningsutviklinga i Finnmark og Nord-Troms har vært et resultat av en villet politikk. Den politikken snur vi nå, sier Iversen.

Geir Adelsten Iversen

Senterpartiets stortingsrepresentant fra Finnmark Geir Iversen sier regjeringens politiske grep for barnehage, arbeid og næring i tiltakssonen i Nord-Trom og Finnmark skal snu en negativ utvikling.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Nye tiltak for studielån

Regjeringa vil også hjelpe de som bor i området med studielån.

I dag får folk i Finnmark og Nord-Troms skrevet ned studielånet med inntil 10 prosent av lånegrunnlaget, avgrenset til 25 000 kroner i året.

Denne ordningen blir endret slik at studielånet kan skrives ned med inntil 20 prosent årlig med 30 000 kroner maksimalt. Regjeringa vil avsette 118 millioner for nye tiltak for studielån og gratis barnehage i Nord-Troms og Finnmark neste år. Gratis barnehager ønsker regjeringen å innføre fra august neste år.

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sier at det kanskje er viktigere enn noen gang å øke bosettingen i de nordligste områdene i Norge.

– Flere og sterkere personrettede tiltak er sterkt etterspurt i regionen. Jeg håper at dette vil bidra til flere barnefamilier velger å bo i nord, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

Regjeringa mener at det er helt nødvendig med tiltak som kan bidra til tilflytting og rekruttering av arbeidskraft i tiltakssonen.

– Å uttrykke gjennom noe så viktig som barnehage at vi ønsker mer bosetting i nord, er jeg glad for at vi har prioritert i ett ellers stramt budsjett, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

Les også Nå kommer skatteøkningen for «vanlige folk»

Vedum

Siste fra Troms og Finnmark