Hopp til innhold

Staten kjøper privat Svalbard-eiendom

Staten har kjøpt en stor privat eiendom på Svalbard for 300 millioner kroner.

Austre Adventfjord på Svalbard

Austre Adventfjord utenfor Longyearbyen. Eiendommen i nærheten av Longyearbyen er på 218 kvadratkilometer, like stort som arealet av Bærum kommune

Det gjelder eiendommen Austre Adventfjord - ikke langt unna Longyearbyen.
Eiendommen i nærheten av Longyearbyen er på 218 kvadratkilometer, like stort som arealet av Bærum kommune. Dette er et populært hytte- og rekreasjonsområde for befolkninga i Longyearbyen.

– Jeg er svært tilfreds med at denne saken ser ut til å løse seg, sier næringsminister Monica Mæland.

Regjeringen vil nå forelegge den for Stortinget, og jeg håper at Stortinget gir sin tilslutning.

Leder av næringskomiteen på Stortinget Geir Pollestad (Sp) er fornøyd:

– Dette er helt i tråd med det som har vært praksis for norsk svalbardpolitikk. Når såkalte traktatseiendommer kommer for salg så kjøper staten, sier Pollestad.

Advokat Erling O. Lyngtveit representerer de norske eierne.

– Vi er godt fornøyd med kjøper og pris, sier han.

Eid av familie i Bergen

Monica Mæland

KJØPER EIENDOM: Monica Mæland har også tidligere varslet interesse for eiendommen Austre Adventfjord. Nå er det bekreftet at staten kjøper den.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Eier av eiendommen har vært Horn-familien i Bergen. Det har lenge pågått en dragkamp om denne eiendommen. Også utenlandske selskaper har vist interesse.

To utenlandske selskaper har vært i forhandlinger. Også den norske stat har hatt ønske om å overta eiendommen.

Taust om hvilke land

I januar ville advokat Lyngtveit ikke avsløre overfor NRK hvilke selskaper, og hvile land selskapene kom fra.

– Hvorfor ønsker de to utenlandske selskapene å kjøpe eiendommen på Svalbard?

– Jeg vil formode at det kan være andre interesser enn kulldrift som dikterer deres interesser for å kjøpe.

– Strategiske interesser?

– Ja, definitivt.

Gyllenhammer involvert

Et internasjonalt selskap har hatt oppgaven med å tilby eiendommen Svalbard for salg. Blant dem som har jobbet med saken, er den tidligere Volvo-sjefen Pehr G. Gyllenhammer.

Lyngtveit bekreftet i januar at størrelsen på kjøpesummen er veldig sentral i forhandlingene, uten å ville antyde prisforlangende.

Mye kull i området

I Austre Adventfjord skal det være kanskje 20 millioner tonn kull som kan utvinnes. Men spørsmålet er om det vil være økonomisk lønnsomt å bygge opp en ny kullgruve og et nytt anlegg for kulleksport fra Svalbard. Kullprisen er for tida lav. Miljømessig vil det også bli stilt svært strenge krav. Men også andre mineraler kan finnes i dette området.

Det har vært stilt spørsmål om eierne kan selge denne eiendommen. I fjor sommer uttalte næringsminister Monica Mæland at det er heftelser ved eiendommen som bergenser eierens muligheter.

– De kan teoretisk sett selve eiendommen til utlandet, dersom staten samtykker. Vi har ikke fått noe henvendelse om samtykker. Staten ønsker å kjøpe eiendommen, sa Mæland.

Full norsk kontroll

Staten har gitt uttrykk for at de ønsker full kontroll med eiendommene på Svalbard, ikke minst ut fra strategiske interesser. I fjor høst overtok Næringsdepartementet alle eiendommene til Store Norske i Longyearbyen.