Hopp til innhold

Staten overtar trolig eiendom på Svalbard: – Rettssak utsatt

Det går mot statlig kjøp av en stor privat eiendom som er til salgs på Svalbard.

Austre Adventfjord på Svalbard

Staten ønsker å kjøpe tomt på 217 kvadratkilometer i Austre Adventfjord. Et område som er et populært hytteområde for befolkninga i Longyearbyen. På bildet ser vi et annet område i Austre Adventfjord på Svalbard.

Eiendommen som er på størrelse med arealet i Bærum kommune, skal også utenlandske selskaper ha vist interesse for.

Ei rettssak i Nord-Troms tingrett som kan settes i direkte sammenheng med salget av eiendommen, er nå blitt utsatt.

Statlig ønske

Området på 217 kvadratkilometer i Austre Adventfjord er et populært hytte- og rekreasjonsområde for befolkninga i Longyearbyen. Det eies av en familie i Bergen.

Monica Mæland

– Vi er interessert i å kjøpe eiendommen på Svalbard, sier næringsminister Monica Mæland.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Staten ønsker ikke at utlendinger får overta eiendommen. Næringsminister Monica Mæland uttalte til NRK Troms før sommerferien at det er en heftelse på eiendommen.

– Det er begrenset hva eierne kan gjøre med eiendommen, sier Mæland.

– Kan den selges til utlandet?

– Det kan de teoretisk sett gjøre, forutsatt at staten godkjenner dette. Vi har ikke fått noen henvendelse fra eierne om dette. Vi har tvert imot uttrykt ønske om å kjøpe eiendommen, sa Mæland.

Uenighet

Hun ville ikke kommentere forhandlingene, men det har trolig vært uenighet med grunneierne om betingelsene for kjøp og salg.

Statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Lars Jacob Hiim, fastholder at staten ønsker å kjøpe eiendommen Austre Adventfjord.

– Vi har ikke ytterligere kommentarer til saken utover dette, sier han.

Rettssak

I slutten av august var det berammet ei rettssak i Nord-Troms tingrett i Tromsø som angår selskapet Austre Adventfjord A/S.

Det statlige selskapet Store Norske fikk for 70 år siden enerett til kulldrift i området.

Austre Adventfjord er grunneier i området, og har uttalt at de planlegger å åpne ei ny kullgruve.

Store Norske har aldri drevet noen virksomhet i disse områdene, og har fått dispensasjon fra plikten til å utføre arbeid her. Austre Adventfjord mener at dette er i strid med Bergverksloven, og ville ha saka rettslig belyst i tingretten.

Ba om utsettelse

Nå har saksøker bedt om at saka i Nord-Troms tingrett utsettes. Det forteller administrerende direktør i Store Norske, Wenche Ravlo.

Hun kjenner ikke begrunnelsen for utsettelsen.

Advokaten til Austre Adventfjord, Sveinung O. Flaaten vil ikke si noe om årsaken til at saka er utsatt.

Regjeringsadvokaten har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Mot avklaring

Men avgjørelsen kan tyde på at det kan gå mot en avklaring at staten kjøper dette store området på Svalbard. Partene ønsker sannsynligvis ingen rettslig prosess mens de avsluttende forhandlingene pågår.

Et sentralt poeng er muligens prisen som staten er villig til å betale for dette området. Blir ikke partene enige om betingelsene, kan rettssaka i Nord-Troms tingrett bli aktuell på et senere tidspunkt.