Hopp til innhold

Sprikende forklaringer i Olderdalen-saken

De to tiltalte anklager hverandre, og benekter begge å ha drept en 55 år gammel mann i Olderdalen i Troms.

Lyslykter og politisperring ved drapssted i Olderdalen, Kåfjord

Den ene av de tiltalte sier han ikke var i huset til den drepte, den aktuelle natten.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

De to mennene på 32 og 41, som er tiltalt for grov vold og drap på en mann i Olderdalen i Kåfjord i september i fjor, kom i tingretten med helt ulike forklaringer på hva som skjedde drapsnatten.

Påtalemyndigheten mener de har bevis for at begge har vært med på drapet. Under etterforskinga ble det funnet DNA fra de to tiltalte i den dreptes hus, samt fingeravtrykk av den ene.

– Har ikke vært der

De to som er siktet er begge fra den samme lille bygda som den drepte, og fortalte i retten at de har kjent hverandre i en årrekke. De har også fortalt at de kjente den drepte.

De har samme forklaring om at de utpå kvelden dro på fest i et hus i bygda.

Deretter tar vitneforklaringene ulike retninger.

Den 32 år gamle mannen som er tiltalt forklarte i retten at de etterhvert dro på besøk til 55-åringen, der han var vitne til at han ble mishandlet grovt av den andre tiltalte, uten at han klarte å gripe inn.

41-åringen benektet på sin side at han hadde vært hjemme hos den drepte den aktuelle kvelden.

Han sier han fra den første festen dro videre til en annen bekjent i bygda. Han kan ikke helt huske om han dro dit alene, heller ikke om han gikk, eller ble kjørt. Der skal han ha vært til utpå morrakvisten, men er usikker på når han gikk hjem.

Dette er detaljer han fortalte at han ikke husket på grunn av høyt alkoholinntak, for det meste øl.

– Vi var ganske fulle, sa fortalte han.

Han sier den tiltalte 32-åringen også var på besøk samme sted, men han kan ikke huske om de var der ilag hele tiden, eller om de dro hjem samtidig.

Svein Kristian Wikstrøm og Morten Furuholmen

Svein Kristian Wikstrøm og Morten Furuholmen forsvarer de to mennene som kom med svært ulike forklaringer om hva som skjedde da en mann i Kåfjord ble utsatt for grov vold og drept.

Foto: Turi Enoksekn / NRK

– Prøver å slippe unna skyld

– Jeg stod opp utpå morran. Mens jeg sitter der kommer broren til avdøde og forteller at det er blitt en mindre i familien.

Den drepte var da funnet død hjemme i huset sitt.

– Ble det sagt noe om hva som hadde skjedd? spurte tingrettsdommer Harald Tore Roaldsen.

– Det eneste som ble sagt var at han var funnet død hjemme. Det ble ikke sagt noe om at det var skjedd noe kriminelt.


– I følge det du forteller har du ikke vært innom avdøde?

– Jeg har ikke vært der, med unntak av en kveld på sensommeren, da vi leverte noen varer.


– Kan du ha vært der uten å ha husket det?

– Det er helt utelukket at jeg kan ha vært der, og utført en slik kriminell handling. Ord blir fattige om det han har fortalt, sa 41-åringen om vennens forklaring.

– Hva tenker du om at han sa at du drepte han?

– Det vet han like godt som meg ikke stemmer. Ut i fra det jeg hører, høres det ut som han forsøker å slippe unna skyld i saken, sa den 41 år gamle mannen i vitneboksen.

Funnet av hans DNA i huset til den drepte forklarer han med at han noen uker tidligere hadde vært hjemme hos han for å leverer noen varer. Da var han i kontakt med ting som kan etterlatt DNA-sporet.

En rekke personer er innkalt som vitner i saken som startet mandag i Nord-Troms tingrett.

– Vi har inngitt en bevisoppgave som innebærer fremleggelse av tekniske bevis, vitnebevis, og sakkyndige, blant andre rettspatologer som vil si noe om skademekanismene og årsaken til at døden inntrådte. Det sier aktor, førstestatsadvokat Torstein Lindquister.