Fikk ringe hjem fra fengselet

Etter nesten åtte uker i russisk fengsel har spionsiktede Frode Berg fått lov til å ringe hjem.

Frode Berg i retten i Moskva

SPIONSIKTET: Frode Berg ble fengslet i desember, siktet for spionasje. Her er han fotografert i retten i Moskva 23. januar.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Familien hans kunngjorde saken på Facebook, og i kveld bekrefter Bergs advokat Brynjulf Risnes saken overfor NRK. Han gjengir meldingen han fikk fra familien:

«Det var veldig bra for kona Anita å endelig få snakke med og høre stemmen til Frode. De fikk en ca. 10 minutters samtale om familiære ting. Hun støttet ham og ba ham være sterk i tiden som kommer.»

Det var Sør-Varanger Avis som først omtalte telefonsamtalen (krever innlogging).

Øystein Hansen, som er talsmannen for støttegruppa for Frode Berg, er også i jevnlig kontakt med hans nærmeste familie. Han sier samtalen selvsagt er et lyspunkt i tilværelsen for den fengslede Kirkenes-mannen.

Øystein Hansen, leder støttegruppe Frode Berg

Øystein Hansen er glad for at Frode Berg omsider har fått ringe hjem.

Foto: Arne Egil Tønset

– Alt som gjør at han har det bedre i fengselet, er vi jo glade for.

Frode Berg har avvist alle anklager om at han har spionert, og både advokaten hans og flere Russland-kjennere mener siktelsen er fabrikkert som ledd i et politisk spill.

Pengebidrag

Støttegruppas innsamlingsaksjon har nå passert 180.000 kroner. Formålet er besøkstjeneste og andre velferdstiltak for Berg i fengselet, samt juridisk bistand, men foreløpig har det ikke vært mulig å gjøre stort med pengene.

Øystein Hansen håper at fengslingsmøtet kommende fredag åpner for at de kan hjelpe Berg.

– Vi avventer møtet som skal være i Moskva. Etter det vil vi ha mer klarhet i hva vi kan gjøre videre, sier Hansen.