Hopp til innhold

Se havisens majestetiske ferd over polhavet

Kåre Holter Solhjell ville vise fram hvordan havisen sprekker opp rundt ishavsøya Hopen om våren. Han brukte en måned på den spektakulære videoen.

Isfilm

Videoen til Kåre Holter Solhjell er laget av talløse bilder av isen som beveger seg rundt Hopen.

Foto: Kåre Holter Solhjell

Kåre Holter Solhjell

Kåre Holter Solhjell har overvintret flere ganger på den meteorologiske stasjonen på Hopen.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Det var vel først og fremst nysgjerrigheten som drev meg. Jeg ville finne ut hvordan isen oppfører seg rundt Hopen, sier Kåre Holter Solhjell, nylig avtroppet stasjonssjef ved den meteorologiske stasjonen på Hopen ved Svalbard.

Når vinteren var på hell kunne de fire som bor på stasjonen se hvordan havisen utenfor stasjonen begynte å bevege på seg. Kåre var fascinert av hvor fort isen beveget seg.

– Men med det blotte øyet går det ikke an å se de store endringene og mønstrene i bevegelsene til isen. Akkurat disse mønstrene er timelapseteknikken fantastisk, sier Kåre.

Klatret opp på fjelltopper

Det var i midten av april at han begynte på det ambisiøse prosjektet. I løpet av den neste måneden gikk han opp og ned fjelltoppene rundt stasjonen gjentatte ganger for å sette opp kameraet og ta nye bilder.

Se Kåres spektakulære isfilm her:

I en timelapsevideo settes bilder som blir tatt med en beste tidsintervall sammen til en film.

– I denne filmen har jeg brukt ulike tidsintervaller mellom bildene, fra ett bilde hvert tredje sekund, til 15 sekunder, mellom hver eksponering, sier Kåre.

Noen ganger er bildene tatt over en kortere periode, andre ganger satte Kåre kameraet på et stativ på en fjelltopp, og lot det ta bilder gjennom en hel natt. Dette er sekvensene i filmen der isen beveger seg raskest.

– Jeg satte også kameraet på en opptrekkbar eggeklokke, som dreide kameraet mens det ble knipset bilder. Slik fikk jeg tatt 360 graders panoramabilder.

Ville vise fram Hopen

I den fire minutter lange videoen vises havisen i bevegelser gjennom både dagslys og måneskinn. Kåre har også knipset isen fra under havoverflaten.

Med videoen ønsker han å vise fram til venner og kjente på fastlandet hva det er som trekker ham tilbake til polhavet år etter år.

– Det er vanskelig å sette ord på hva det er med miljøet på Hopen som tiltrekker meg sånn. Kanskje vil denne filmen være med på å forklare fascinasjonen. Samtidig blir det mindre havis år for år, så filmen viser jo et naturfenomen det blir stadig mindre av, sier Kåre.

Han er glad i å lage timelapse, og sier at også det var et argument for å lage filmen om isens bevegelser.

Kåre Holter Solhjell har publisert flere slike filmer på Youtube, filmet under flere av vinteroppholdene han har hatt på Hopen.

Se hvordan skjeggveksten hans utvikler seg gjennom en vinter på Hopen:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark