Snøfallet utløser full nabokrangel

Troms ligger på nabokrangel-toppen i Norge. Og det naboene er mest uenig om, er hvor de skal gjøre av all snøen. Da koker det fort over.

Snømåking

I noen tilfeller skaper snøen så stor irritasjon at naboene ender opp i slåsskamp.

Foto: Berge, Asbjørn Odd / ( Asbjørn Odd Berge/NRK)

Snøen er til stor glede for mange, mens for andre er det en kilde til irritasjon. Det store snøfallet har nemlig ført til at flere naboer i Troms har havnet i heftig krangel under måking.

– Vi har allerede mottatt mange klager fra folk som er sinte og opprørte over at naboen tar seg til rette og skuffer snø over på deres eiendom, sier leder i Konfliktrådet i Troms, Arna B. Hansen.

Økende problem

Hansen tror at all nabokranglingen om snøen skyldes blant annet den tette bebyggelsen, spesielt i Tromsø.

– Her bor jo folk rimelig tett, så folk vet rett og slett ikke hvor de skal gjøre av snøen. Da blir ofte løsningen å skuffe snøen over til naboen.

Og ifølge Hansen blir nabokranglene om snø bare verre og verre.

– Vi ser at det er en økning i nærmiljøkonflikter nå som det er tettere bebyggelse. Folk ringer til oss stadig vekk og lurer på om vi kan hjelpe dem med å snakke med naboen slik at de slipper å få naboens snø på sin eiendom.

Fører til vold og slåsskamper

I noen tilfeller skaper snøen så stor irritasjon at naboene ender opp i slåsskamp, og politiet blir kontaktet.

– Vi har fått oversendt flere saker fra politiet som er voldssaker, hvor det viser seg at det startet på gårdsplassen med snøskuffa i hånda. Da har de blitt så sinte at de rett og slett har gått løs på hverandre og begynt å slåss, sier Hansen.

Men er ikke reglene ganske klare på at det ikke er lov til å skuffe snø over på naboens eiendom?

– Den type regler som går på naboregulering, er det ikke alle som benytter seg av. I noen tilfeller er jo ikke folk klar over reglene heller.

Arna B. Hansen

Leder i Konfliktrådet i Troms, Arna B. Hansen råder folk til å rydde opp i nabokranglene så fort som mulig, og oppsøke Konfliktrådet dersom man ikke kommer til enighet.

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Trekk pusten, tell til ti

Hansen råder folk til å rydde opp i det så fort som mulig, og oppsøke Konfliktrådet dersom man ikke kommer til enighet.

– De fleste ønsker fred og ro på sin egen eiendom, så det å sitte i en konflikt med naboen kan være veldig belastende. Hvis man ikke klarer å kommunisere selv, kan det være greit at en tredjepart som ikke har noen interesser i saken hjelper til.

Og Hansen har en klar oppfordring til naboer som kjenner på irritasjonen nå som vinteren er her.

– Trekk pusten, tell til ti og tenk på hvor viktig dette er for deg. Hvis du tenker at dette er noe du vil gjøre noe med, ring til oss i Konfliktrådet. Vi er tilgjengelige, gratis og vi hjelper til.