Hopp til innhold

Slik vil Kristin hindre skolefrafall

Ny strategi presentert i «frafallsfylket» Finnmark tirsdag. Se video.

Video Slik vil regjeringen hindre skolefrafall

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil ha mer praktisk læring, og bedre oppfølging av elevene. Foto: Arnstein Jensen, NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen var tirsdag i Kirkenes for å lansere regjeringens nye strategi for å få flere unge til og fullføre videregående skole.

Elever med problemer skal nå følges tett opp fra slutten av tiende klasse og til de er ferdige med videregående. Skolene i Alta i Finnmark er først ut med den nye oppfølgingen.

Strategi får kritikk

Men rektor Inger Persen ved Alta videregående frykter innsatsen kommer for sent i skoleløpet.

– Det vi ser i dagens videregående skole er at mange har droppet ut faglig for lenge siden. Mange har ikke lært seg matematikk siden 5. klasse. På videregående er det nesten for sent hvis de mangler det faglige grunnlaget for å ta videreutdanning, sier Persen til NRK.

Persen mener derfor det var bra at Halvorsen også rettet fokus mot ungdomsskolen i sin tale på Kirkenes videregående skole.

Halvparten slutter

På landsbasis har 70 prosent av elevene fullført videregående fem år etter at de gikk ut fra ungdomsskolen. I Finnmark er tallet bare 50 prosent.

Også kunnskapsminister Kristin Halvorsen innser at innsatsen burde komme før videregående skole.

– Jeg er også opptatt av ungdomsskolen, for veldig mange elever mister motivasjonen på ungdomsskolen. Så derfor har jeg invitert elever fra hele landet til å komme med innspill til en best mulig melding om ungdomsskolen og det de sier er at de ønsker seg en mer praktisk, mer virkelighetsnær, relevant og motiverende ungdomsskole.

Det er gjort lite forskning på hvorfor Finnmark kommer så dårlig ut når det gjelder videregående opplæring, og Halvorsen sier det ikke er noen gode svar på hvorfor det er slik.

– Men vi må samarbeide tett og følge opp ungdommene. Yrkesfagene må bli mer yrkesrettet. Mange ungdommer ønsker mer praktisk læring. Overgangen fra ungdomsskolen og til videregående må bli bedre, sier Halvorsen.

– Skulle tatt seg i nakken

Jonas Persen og Eirik Flaten, som skal bli rørleggere, kjenner flere som har droppa ut.

– De sier de er skoleleie og mangler motivasjon. Det er egentlig bare dårlige unnskyldninger. De skulle ha tatt seg i nakken og bare kjørt på videre. Mange er på Rema og Rimi, men så blir de eldre og finner ut at det ikke er det de vil gjøre resten av sitt liv. Så studerer de. De må bare bli litt eldre, så skjønner de at det er ikke på matbutikkene framtida er, sier de to.

Prosjektet skal utvides til flere skoler fra neste år. Målet er en markant bedring - særlig i Finnmark.

Halvorsen håper Finnmark skal gå fra verst til best i landet når det gjelder frafall i den videregående skole.