Hopp til innhold

– Dette blir et av de beste badeanleggene i Norge

Et badeland i Tromsø vil koste rundt 600 millioner kroner og kan stå klart i 2018. Byrådsleder Øyvind Hilmarsen mener prosjektet både er viktig og realistisk.

Tromsø badeland

Her er første illustrasjon av Tromsøbadet, laget av Asplan Viak.

Foto: Asplan Viak

– Dette blir et av de beste badeanleggene i Norge. Vi vil få det første 50-metersbassenget nord for Namsos. Dette er et enormt løft for all i idrett i Nord-Norge, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Onsdag presenterer Tromsø kommune planene for Tromsøbadet, som skal bli byens badeland. Anlegget er planlagt på Templarheimen i Tromsø.

– Templarheimen idrettspark blir en storstuer for idretten og hele Tromsøsamfunnet, sier Hilmarsen.

Byrådsleder Øystein Hilmarsen, byråd for næring, kultur og idrett, Jonas Stein og prosjektleder Frode Veåsen Karlsen fra Faveo prosjektledelse er noen av aktørene som vil være til stede under presentasjonen.

Created by InfoDispatcher

Badeland med 50 meters basseng og bølgemaskin

I planene inngår blant annet 50-metersbasseng, stupeanlegg, tribuneanlegg, småbasseng, sklier, rutsjebaner, bølgemaskin, boblebad, varmtvannsbasseng og utebad.

– Tenk hvilken effekt dette vil ha for folkehelsen. Personlig gleder jeg meg enormt til å ta med familien til Tromsøbadet om litt over tre år, og det håper jeg mange andre i Tromsø kommune også gjør, sier byråd for næring, kultur og idrett, Jonas Stein.

Videre vil kommunen jobbe sammen med idretten, for å se om det er mulig å inkludere klatrehall, kontorlokaler og treningssenter i Tromsøbadet. Bygget vil da være fra 13.000-17.000 kvadratmeter.

Noen forandringer på området må skje for at anlegget skal kunne realiseres. Blant annet må lysløypa flyttes litt.

Onsdag ble planene for Tromsøbadet presentert.

Se presentasjon av Tromsøbadet.

Kan være klar i 2018

Foreløpige beregninger viser at prosjektet kan koste 598 millioner kroner. Dette er noe som kalles et P85-tall, som betyr at det er 85 prosent sannsynlig at kostnaden blir innenfor.

Ifølge kommunen er beregningen ikke langt unna kommunestyrets vedtatte ramme, på mellom 464 til 585 millioner kroner.

– Vi er godt fornøyd med skisseprosjektet og dette vil bety mye for bolysten og utviklingen av Tromsø som reisemål. Vi har god kontroll på økonomien i prosjektet. Samtidig vil vi bruke tiden fremfor på å kna prosjektet og forsøke å få ned kostnadene, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Prosjektledelsen jobber nå med å få inn entreprenører, slik at de sammen kan jobbe videre med prosjektet. Dette er en samhandlingsmodell, som bidrar til å redusere risikoen både for kostnader og løsninger.

– Målet er at Tromsøbadet kan, som planlagt, åpnes i 2018, sier prosjektleder Frode Veåsen Karlsen i Faveo prosjektledelse.

– Ikke tatt stilling til hva som vil skje med Alfheim

Det er beregnet et besøk til Tromsøbadet på 165.000- 225.000 årlig. Byrådsleder Øyvind Hilmarsen mener ikke at dette er urealistisk.

– Nordlysbadet i Alta har rundt 120.000 tusen besøkende i året. Tromsø er mye mer sentralt, så dette har vi stor tro på, sier Hilmarsen.

Han forteller videre at det er for tidlig å si noe om billettprisene til badelandet. I dag har Tromsø et svømmeanlegg på Alfheim.

– Vi har ikke tatt stilling til hva som vil skje med Alfheim svømmeanlegg ennå. Anlegget har store oppgraderingsbehov, så det er klart at det må vurderes, sier Hilmarsen.

Vært planer i flere år

Det har i flere år vært snakk om planer for badeland i Tromsø. I 2012 gikk et enstemmig kommunestyre inn for å få bygd et badeland med 50 meters basseng på Templarheimen på Tromsøya innen tre år.

Tidligere er det sagt at anlegget vil koste flere millioner kroner. Selv om Tromsø kommune har satt av penger i sitt langtidsbudsjett, håper de på penger også fra andre kilder.

Nord-Norge har i dag fire badeland. Nordlysbadet i Alta, Grottebadet i Harstad, Nordlandsbadet i Bodø og Polarbadet i Bardufoss.

Templarheimen

Templarheimen har vært nevnt som aktuell plass for et badeland i Tromsø.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark