Hopp til innhold

Fem på sykehus etter skuterulykke på Svalbard – tilstanden kritisk for to

To personer har kritiske skader etter at et skuterfølge gikk gjennom isen på Tempelfjorden på Svalbard. For en av dem er situasjonen ustabil. I tillegg er flere andre skadd etter ulykka.

Redningshelikopter på Svalbard

Det pågår torsdag kveld en redningsaksjon på Svalbard, etter at et skuterfølge på ni russiske statsborgere gikk gjennom isen på Tempelfjorden.

Foto: Hilde Kristin Røsvik/Svalbardposten

– Vi har fem personer inne til behandling ved sykehuset i Longyearbyen. En person er kritisk ustabil, en er kritisk skadd, to er alvorlig skadd og en har lettere skader, sier pressevakt ved UNN, Jan Fredrik Frantzen.

Han forteller like før klokka 23.30 torsdag at de har to luftambulansefly i lufta på vei til Svalbard. I tillegg er det omdirigert et SAS-fly som lander i Tromsø for å ta med seg helsepersonell til Svalbard.

Det var like før klokka 18.00 torsdag det kom melding om at et skuterfølge hadde gått gjennom isen da de krysset Tempelfjorden på Svalbard. Sysselmannens to helikoptre ble umiddelbart sendt ut.

Rundt en halvtime senere ble de første fire plukket opp fra sjøen med helikopter, og litt senere fant det andre helikopteret to til. De resterende tre ble funnet av et annet skuterfølge, og det tok en stund før det ble bekreftet at det dreide seg om de savnede fra følget som gikk gjennom isen. Derfor ble det satt i gang dykkersøk ved råket i Tempelfjorden.

Fire av dem hadde ikke umiddelbart behov for helsehjelp og ansees for å være i god behold.

Savnede identifisert og i behold

Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Svært preget etter ulykken

Ulykken på Svalbard skjedde da ett reisefølge på om lag 20 russiske turister og fire guider var på vei fra Pyramiden til Longyearbyen.

De var på en fem dagers snøskutertur på Svalbard med det russiske reiselivsselskapet Arctic Travel Company Grumant. Turen skulle avsluttes fredag.

Katerina Zwonckova, markedsføringsanvarlig ved Arctic Travel Company Grumant

Katerina Zwonckova, markedsføringsansvarlig ved Arctic Travel Company Grumant.

Foto: Marit Eilertsen / NRK

Markedsføringsansvarlig i selskapet møtte NRK torsdag kveld, og er svært preget etter ulykken.

– Da ulykken skjedde var det 11 personer og en guide som hadde litt avstand til personene som gikk gjennom isen. Disse personene dro derfor tilbake til Pyramiden for å avvente situasjonen, sier Katerina Zwonckova, markedsføringsansvarlig ved Arctic Travel Company Grumant.

– Situasjonen er svært alvorlig

Mads Gilbert som er klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk ved UNN, forteller om en desperat situasjon.

– Dette krever at vi sender spesialutstyr, men vi får ikke lastet det om bord i vårt ambulansefly fordi værforholdene er slik at propellflyet som vi har i dag har så store vektbegrensninger at vi ikke kan nå fram til Longyearbyen med det nødvendige personellet og utstyret, sier Gilbert.

mads gilbert

Mads Gilbert. Bildet er fra en annen anledning.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Han forteller at de har vurdert alle muligheter og at de sender propellfly, men at de ikke har kapasitet til å få opp det spesialutstyret og spesialpersonellet som situasjonen krever.

– Dette illustrerer på en svært dramatisk måte behovet for et ambulanse-jetfly i Tromsø som kan nå Svalbard på kortere tid og med større vekt.

Det sendes da et propellfly fra Tromsø med anestesilege og spesialsykepleier, men ikke med fullt team og det utstyret som trengs, ifølge Gilbert.

– Vi sender ytterligere et fly med spesialsykepleiere, så vurderer vi å sende mer personell med et ordinært rutefly som vi har tatt ned for mellomlanding i Tromsø. Været er i ferd med å bli dårligere og situasjonen er svært alvorlig.

Helikopteret landet i Longyearbyen etter redningsaksjonen. Et skuterfølge med ni personer er reddet etter å ha har gått gjennom isen på Tempelfjorden på Svalbard.

Redningshelikopteret landet i Longyearbyen. Foto Petter W. Sele.