Hopp til innhold

Skulle egentlig ikke starte – ble kongen av Finnmarksløpet

Hundekjørerveteran Harald Tunheim tok sin første seier i Finnmarksløpets 500-kilometersklasse, ti år etter at han sist vant den lengste distansen.

Harald Tunheim

Harald Tunheim fra Alta ble kronet av Alta folkehøgskole etter at han vant 50-mila.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Det er 14 år siden forrige gang det var en vinner fra Finnmark i Finnmarksløpets åttespannklasse. Da var det Stein Are Harder fra Sør-Varanger som kom først i mål.

I morges kunne publikum i Alta igjen juble for en hjemmeseier i den «korte» distansen. Harald Tunheim ble nummer tre i fjor, men nå tok han to steg opp på pallen.

– Denne seieren er like stor som alle andre. Ethvert løp har sitt slit. Endelig kom gullet på 50-mila tilbake til Alta. Det er jeg veldig fornøyd med, sier 59-åringen.

Smaken av gull er noe han er godt vant til: Han vant Finnmarksløpets lengste distanse i 96, 97, 98, 06 og 08.

Harald Tunheim

Hundekjørerveteranen har ligget i front i 500-klassen hele veien, og han har blant sovnet på sleden og hatt løpetid i spannet på vei mot seieren.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Steppet inn for datteren

Den erfarne hundekjøreren fra Alta skulle egentlig ikke starte Finnmarksløpet i år, men da datteren trakk seg fra juniorklassen, steppet han inn.

– Datteren min på 15 år skulle kjøre juniorklassen nå første året, og da skulle pappa være handler. Men som med 15-åringer flest så snur det fort. Da må pappa kjøre spannet, og her står jeg, sier en fornøyd hundekjørervikar.

Tunheim fikk faktisk ikke plass på løpet før to og en halv uke før løpsstart. Det var for mange påmeldte, og flere måtte trekke seg før han fikk være med.

– Jeg har derfor ikke hatt høye skuldre.

Harald Tunheim

Harald Tunheim ble tatt imot av datteren Sunniva og sønnen Martin i målområdet. Martin kjørte selv juniorklassen.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

– Fantastisk følelse

Etter målgangen ble Tunheim tatt imot av både sønnen Martin og og datteren Sunniva, og han legger ikke skjul på at det var en god følelse å komme først i mål.

– Det å lykkes med det spannet man har, kjennes bra. Du har avlet det fram selv og kjenner kraften og styrken i spannet. Så det er en fantastisk følelse å komme først i mål med musikk og jublende menneskemengder.

Harald Tunheim

Harald Tunheim kunne juble for seieren i Finnmarksløpets 500-kilometersklasse. Han kom i mål med syv av åtte hunder.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Skal kjøre den lengste distansen igjen

I år har Harald Tunheim tatt kommandoen fra start til mål i den 500 km lange distansen.

– Jeg skal kjøre 500 i noen år nå mens barna er i tenåringsalderen, men når de er 18 år begynner jeg på 100-mila igjen, ler Harald Tunheim.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark