Hopp til innhold

Svalbard: Grunnstøtt turistbåt er trukket av grunnen

Turistbåten «Isbjørn II» er nå dratt av grunnen, og går for egen maskin inn mot Longyearbyen. Båten gikk tidligere i dag på grunn i Borebukta på nordsiden av Isfjorden.

Isbjorn 2 på grunn

Turistbåten «Isbjørn II» grunnstøtte på Svalbard fredag ettermiddag.

Foto: Sysselmesteren på Svalbard

Turistbåten som tidligere fredag grunnstøtte i Borebukta er trukket av grunnen. Den går nå for egen maskin mot Longyearbyen.

Det har blitt meldt om et mulig diselflak i vannet. Også helikopteret har sett noe i området som muligens kan være diesel.

Sysselmesteroverbetjent Stein Olav Bredli, forteller at de undersøke dette nærmere.

– Undersøkelser av båten har ikke avdekket at det er hull på den, eller at det har kommet vann inn i den, sier sysselmesteroverbetjent Stein Olav Bredli til NRK.

Han sier det kan ha kommet noe ut av båten da den krenget i forbindelse med grunnstøtingen.

– Men det var lite som ble sett av vårt mannskap da de var ute på stedet.

Sysselmesterskipet «Polarsyssel» kom fram til Borebukta ved 15-tiden fredag ettermiddag, og skal nå forsøke å trekke havaristen av grunn så raskt som mulig.

Borebukta ligger nord i Isfjorden, og har jevnlig besøk av turistbåter.

14 personer om bord

Det var klokka 12.51 fredag ettermiddag at Hovedredningssentralen for Nord-Norge fikk melding om at turistbåten «Isbjørn II» hadde grunnstøtt i Borebukta på Svalbard.

Sysselmesterskipet «Polarsyssel» rykket umiddelbart ut, i tillegg til et redningshelikopter. Også flere mindre båter ble bedt om å bistå i redningsaksjonen.

Grunnstøting Borebukta

Båt på grunn i Borebukta på Svalbard.

Foto: Sysselmesteren på Svalbard

– Vi har båten «Hanna Resvoll» i området, som brukes i redningsoperasjonen, bekreftet Jøran Moen, som er direktør ved Universitetssenteret på Svalbard til NRK fredag ettermiddag. Også en båt fra reiseselskapet Basecamp Explorerhar bistått i aksjonen.

Ifølge Sysselmesteren hadde «Isbjørn II» 14 personer om bord da den grunnstøtte.

11 av disse er nå evakuert om bord i et annet fartøy og ble fraktet til Longyearbyen tidligere i dag. Ingen av de om bord skal ha blitt skadet, opplyser Sysselmesteren.

Diesel i sjøen

I etterkant av grunnstøtingen ble det observert mindre mengder diesel i sjøen i Borebukta. En teori er at dieselen havnet i sjøen da båten krenget idet den traff bunnen.

En undervannsdrone er brukt i arbeidet med å kartlegge skadeomfanget. Mannskaper fra Kystverkets oljeverndepot står foreløpig på vent i Longyearbyen.

Ifølge Svalbardposten skal flere andre båter ha grunnstøtt på nøyaktig samme sted tidligere.

Det er for tiden stor turistaktivitet på Svalbard. Totalt 80 båter driver kommersiell reiselivsaktivitet på øygruppa i sommer, noe som er rekordmange.

Tidligere i sommer grunnstøtte ekspedisjonsfartøyet M/S Virgo i Fuglefjorden nordvest på Svalbard, noe som førte til at det gikk hull på en drivstofftank. Den saken er fortsatt under etterforskning.

Sysselmesterskipet Polarsyssel under oljevernøvelse i Isfjorden på Svalbard.

Sysselmesterskipet Polarsyssel under en oljevernøvelse i Isfjorden på Svalbard i 2016. Det er et av fartøyene som nå deltar i redningsarbeidet ved Borebukta.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB

Les også Flere ulovlige våpen beslaglagt på skip ved Svalbard – rederi siktet

Longyearbyen