Hopp til innhold

Stor skepsis til samiske rettigheter

To av tre finnmarkinger vil ha færre samiske rettigheter i utmarka. Over halvparten av tromsværingene er enige.

Dette kommer frem i en ny meningsmåling (se grafikk under) gjennomført i slutten av august.

I etterkant av undersøkelsen har det kommet kritikk til spørsmålsformuleringen.

Skepsisen er størst i Fremskrittspartiet og Høyre. Men også over halvparten av Arbeideiderpartiets velgere i begge fylkene vil reversere rettighetene. Sametingspresident Egil Olli er ikke overrasket:

– Jeg er ikke overrasket når man ser på hva det har vært fokusert på i mediene: myter og usannheter, uttaler Olli.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rettighetsdebatt

HØR DEBATT: Tidligere sametingspresident for NSR, Sven Roald Nystø, og leder i Kystpartiet i Finnmark, Rut Olsen. Programleder er Martin Steinholt.

Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli (Ap) innrømmer at skepsisen til samiske rettigheter er stor i eget parti. Arkivbilde.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Uenighet i egne rekker

I Arbeiderpartiet, Ollis eget parti, mener 47,5 prosent at samiske rettigheter i utmarka i nord bør reverseres. Olli innrømmer at det viser uenighet innad i partiet.

– Ja, innenfor partiet har vi akkurat de samme tankene. At samene har fått nok og bør ikke kreve mer, sier han. Han tror rettigheter til utmarka forbindes med reindrifta, og at det forklarer hvorfor mange er så negative.

– Jeg tror mange bare tenker på reindrifta når man snakker om samerettigheter, sier Olli.

– Må tilpasse seg

Han får støtte fra sier tidligere sametingspresident Aili Keskitalo fra Norske Samers Riksforbund i at dette er feil, og sier at dette er en misforståelse det bør rettes opp i.

– Det er litt trist at så mange tydeligvis oppfatter reindrifta som en bremsekloss i samfunnet. I de alle fleste tilfeller må reindrifta tilpasse seg de naturinngrep som gjøres i det nordnorske landskapet, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– Ingen særrettigheter

Jan-Henrik Fredriksen

Frps Jan-Henrik Fredriksen mener målinga bekrefter hans partis politikk. Arkivbilde.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Bortsett fra de samer som har rett til å drive med reindrift sier hun det ikke finnes noen særrettigheter på etnisk grunnlag i Finnmark eller Nord-Norge.

– Jeg som same i Finnmark har ikke rettigheter til utmarka her enn hvilken som helst annen finnmarking. Så jeg er litt usikker på hva det er folk mener må reverseres, sier Keskitalo.

– Dette har vi ment hele tida

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet i Finnmark, Jan Henrik Fredriksen, er strålende fornøyd med målingen, der Frp med rundt 71 prosent topper lista over de som vil ha færre samiske rettigheter i utmarka.

– Det har gir oss egentlig bare rett i det vi har ment hele tida. Det er veldig godt å få synliggjort at det store flertall støtter oss i vårt syn, sier Fredriksen.

Partiet hans ble på en tidligere måling størst i fylket.