Hopp til innhold

Forventer mer presisjon av NRK

– Man burde kunne vente mer av NRK Troms og Finnmark enn det som kom frem i spørreundersøkelsen om samiske rettigheter til utmark, sier leder av samerettsutvalget Jon Gauslaa.

Jon Gauslaa
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I en spørreundersøkelse hvor medieinstitusjonen selv bestemmer spørsmålene, skal man kunne forvente presisjon i formuleringene.

Det mener jurist og leder av Samerettsutvalget II, John Gauslaa.

Flere politikere, blant annet Sametingspresident Egil Olli, har reagert på spørsmålene i undersøkelsen.

Retten til utmark

NRK Troms og Finnmark stilte følgende spørsmål i en spørreundersøkelse:

– Hva er din holdning til samiske rettigheter til utmark i Nord-Norge?

To av tre finnmarkinger svarte at de vil ha færre samiske rettigheter.

– Jeg mener at dette spørsmålet er feilstilt, sier Gauslaa.

Han viser til at det blir stilt spørsmål om samiske rettigheter til utmark bør styrkes eller svekkes i forhold til i dag.

– Dette forutsetter at samer i dag har sterkere rettigheter til utmark enn befolkningen forøvrig, hvilket er helt feil, sier Gauslaa.

– Feil begrep

Redaktør Pål Hansen i NRK Troms og Finnmark innrømmer at de burde formulert spørsmålet annerledes.

– Vi burde brukt begrepet samisk innflytelse. Da hadde dette vært helt uproblematisk, sier Hansen.

Til det svarer Gauslaa at "innflytelse" i stedet for "rettigheter" ville vært bedre, men at det ikke ville vært nok presist. Gauslaa mener at hvis det antydes til samiske rettigheter som følge av Finnmarksloven, burde man være så konkret i spørsmålet som mulig.

– For eksempel burde man spørre om hva folk mener om at Sametinget utnevner halvparten av styret i Finnmarkseiendommen. Det er et fult legitimt spørsmål å stille i en slik spørreundersøkelse, sier Gauslaa.

Særrettigheter

Gauslaa mener at hvis man bruker formuleringer hvor det er underforstått en antakelse om at samer i dag har sterkere rettigheter enn den øvrige befolkningen, må de antatte rettighetene konkretiseres.

For eksempel er det riktig at samer har særrettigheter når det gjelder bruk av det samiske språket.

Nå man da snakker om å reversere samiske rettigheter, kunne man spurt om retten til å bruke samisk språk for domstolene bør reverseres.

– Det er i hvert fall en konkret rettighet som samer har i dag, sier Gauslaa.

Men når det gjelder bruk av utmark, blir det feil å snakke om at samer har sterkere rettigheter til bruk av utmark, enn den øvrige befolkningen i disse områdene.

– En samisk fastboende person i Nord-Norge har ikke større rett til utmarksbruk enn en nordmann, sier Gauslaa.

Gauslaa sier også at hvis det er snakk om å reversere de rettighetene som Finnmarksloven gir befolkningen i Finnmark, så må man oppheve Finnmarksloven for hele befolkningen i Finnmark og ikke bare for samene.

Korte nyheter

  • LKAB háliida bissehit Ufuohtabána olmmošjohtolaga

    Les på norsk.

    Dán dálvvi leat máŋga toga geavvan badjel ruovdemađi, ja johtolat lea guhkit áigge bisánan Davvi-Ruoŧa málbmagávpoga Girona ja Davvi-Norgga Áhkánjárgga gaskka.

    Dál evttohit ruvkefitnodagat Gironis ja Bájilis, LKAB ja Kaunis Iron, bissehit olmmošjohtolaga Ufuohtabána ja Málbmabána doaibmanávccaid geažil.

    Dan čállá Fremover áviisa.

    Girona málbmarádjosat leat dievvan dálvvi maŋŋá, ja devdet 600 toga, čállá áviisa.

    LKAB-hoavda Jan Moström dadjá SVT:i ahte sii evttohit dán vai garvet olbmuid sirdit bággoluomuide. Seammás háliidit geahpedit buvttadeami Gironis. Álggos geahpedit sullii miljovnna tonnan jahkái.

    Et malmtog har sporet av Ofotbanen.
    Foto: Kjetil Moe
  • LKAB vil pause persontrafikken på Ofotbanen

    Denne vinteren har det vært flere avsporinger og lange perioder med stopp i trafikken på togstrekningen mellom malmbyen Kiruna i Nord-Sverige og Narvik i Nord-Norge.

    Nå foreslår gruveselskapene i Kiruna og Pajala, LKAB og Kaunis Iron, å sette persontrafikken på pause grunnet kapasiteten på Ofotbanen og Malmbanan.

    Det skriver avisen Fremover.

    Malmlagrene i Kiruna er nemlig fylt opp etter vinteren og mengden tilsvarer nå 600 fulle tog, ifølge avisen.

    LKAB-sjef Jan Moström sier til SVT at de foreslår dette for å unngå permitteringer av egne ansatte. Samtidig vil de redusere produksjonen i Kiruna.

    I første omgang reduserer de produksjonen med rundt en million tonn per år.

    Et malmtog har sporet av Ofotbanen.
    Foto: Kjetil Moe
  • Oppfordrer til boikott av sametingsvalget

    Til sommeren gjennomføres det nyvalg til Sametinget på finsk side. Valget fra i høst ble underkjent, fordi valgkomiteen fjernet flere personer fra Sametingets valgmanntallet før valget i høst.

    Professor Rauna Kuokkanen ved Lappi universitet oppfordrer til boikott av sametingsvalget på finsk side, som må gjennomføres på nytt til sommeren.

    – Ikke stem ved valget eller still opp som kandidat ved valget. Det er en måte å vise styrende organer med den finske stat i spissen, at vi ikke godtar at den finske stat og rettsapparatet blander seg inn i saker som angår oss samer, skriver Kuokkanen i en kronikk publisert i avisa Ávvir.

    Sametingspolitikere på finsk side er ikke enig i at boikott av valget er rett vei å gå.

    – Meget god og treffende analyse av Rauna Kuokkanen i denne saken, men jeg ønsker at folk stiller opp og stemmer ved valget. Det er vår måte å vise at vi bryr oss om samiske saker, sier sametingsordfører Piritta Näkkäläjärvi ved Sametinget på finsk side.

    Näkkäläjärvi får støtte fra flere andre sametingsrepresentanter som ikke ønsker noen boikott av sommerens nyvalg.

    – Vi må heller støtte opp om valget, for Sametinget er eneste måte å nå ut med våre samiske saker og utfordringer, sier sametingsrepresentant Asko Länsman.