Hopp til innhold

Skal slippe å helle ut melka i møkkakjelleren

Fylkeskommunen i Finnmark lover at melkebøndene på Årøya også skal få erstatning for de tusenvis av litere melk de har måttet tømme ut i møkkakjelleren.

Karl Rødberg

Bonde og grendelagsleder Karl Rødberg på Årøya i Alta kommune håper nå en båt som kan frakte melkebilen til øya, kan legge til kai her på Årøya.

Foto: Stian Strøm / NRK

Under fylkestinget torsdag ble det vedtatt en midlertidig løsning på fergekaoset som har preget sambandet til Årøya i Alta kommune i lang tid.

Dermed håper bøndene på Årøya igjen å få se melkebilen ankomme øya, noe den ikke har gjort på lang tid som følge av fergeproblemene. Bonde og grendelagsleder Karl Rødberg har den siste måneden måttet se melka som kyrne hans produserer bli tømt ned i møkkakjelleren på gården. Til sammen har han og nabobonden tømt ut 30.000 liter melk til en verdi av 300.000 kroner. Nå vil de ha erstatning.

Fergekai Årøya

Ingen melkebil har foreløpig kommet i land her på Kongshus kai på Årøya, etter at den kaia ble oppgradert til å kunne ta imot den nye hurtigbåten Årøy.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Vi har foreløpig ikke sett noe som helst til erstatning, men det regner vi med at det må de holde ord på, sier bonde og grendelagsleder Karl Rødberg på Årøya.

Midlertidig løsning

Bygdelaget på øya har vært aktive med innspill til politikerne for å finne en god midlertidig løsning på problemene. Det for at kaia på fastlandet og kaia på Årøya skal tilpasses den nye generasjon hurtigbåt i Finnmark.

Foreløpig har ikke dette gått etter fylkeskommunens planer, men torsdag fikk de på plass en midlertidig løsning. Fylkestinget har vedtatt at en kombikai skal settes opp på havna i Alta. Den nye hurtigbåten Årøy skal nå kjøre næringstrafikk mellom Årøya og Alta i en prøveperiode.

Karl Rødberg

Karl Rødberg har måttet se mange liter melk renne ut av melketanken den siste måneden.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Det er greit når de ikke klarte å bli enige om den rimeligste og greieste løsninga som har vært antydet hele veien, så er det her det nest beste. De kjøper seg tid og har valgt den dyre løsninga for å få den erfaringa det er snakk om. Det er helt greit for oss, men det er en kostbar løsning for det offentlige, sier Rødberg som mener det fantes alternative midlertidig løsninger på problemet.

Lover å erstatte bøndenes økonomiske tap

Fylkeskommunen har lovet å erstatte de økonomiske tapene som bøndene på Årøya har opplevd.

– Ja det er sånt vi dekker. Det har vi sagt at vi skal ordne, sier samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi i Finnmark fylkeskommune.

– Hvordan går man fram da?

– Akkurat i detalj vet jeg ikke, men bøndene skal ikke lide noe tap i denne saken, sier Holm-Varsi.

– Det økonomiske knyttet til dette fergekaoset, det ordner man opp i?

– Ja de skal ikke bli noe skadelidende på grunn av dette økonomisk.

Må kaste melk

Nå lover fylkeskommunen å erstatte det økonomiske tapet som fergekaoset har ført til. 30.000 liter melk har melkebøndene på Årøya måttet helle i møkkakjelleren.

Foto: Stian Strøm / NRK

Melk i møkkakjelleren

Selv om det nå ser ut til at Årøya får en midlertidig løsning og at bøndene får melka hentet av melkebilen, er det ikke sikkert siste dråpe med fersk melk har nådd møkkakjelleren. Melkebøndene på Årøya er sikker på at vær og vind vil sette en stopper for den nyeste ferga.

– Den er veldig avhengig av vær og vind. Om Årøy får regularitet for å gå inn i Kongshus havn (Årøya). Dersom de ikke får det, er det ikke annet alternativ enn å la melka gå i møkkakjelleren, sier Karl Rødberg.