Hopp til innhold

Siktet for voldtekt av ukrainsk 17-åring

En mann i 20-årene er siktet for voldtekt og utnyttelse av en ukrainsk 17 år gammel jente. Mannen er varetektsfengslet i fire uker og politiet mener det er gjentakelsesfare.

Troms politidistrikt

Politihuset i Tromsø.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

En mann i 20-årene er siktet for voldtekt og utnyttelse av en person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon, opplyser Troms politidistrikt.

Siktede varetektsfengsles i fire uker. Politiet har begjært ham varetektsfengslet på grunn av gjentakelsesfare.

Den fornærmede i saken er 17 år og har nylig ankommet til Norge fra Ukraina.

Jentas bistandsadvokat Ingunn Greve Tøllefsen sier dette er tøft for henne.

– Det går ikke an å beskrive hvordan hun har det. Hun rømte fra bomber i Ukraina og kommer hit. Hun trodde hun var kommet i trygghet, og så opplever hun dette. Man kan ikke forestille seg hvordan hun har det, sier Greve Tøllefesen.

Politiet fikk melding om hendelsen torsdag kveld, og han ble pågrepet kort tid etter det. Hendelsene fant sted samme kveld.

Mannen ble pågrepet i sitt eget hjem. Han har hatt kontakt med jenta gjennom sosiale medier, hvor de to skal ha avtalt å møtes. Møtet skal ha funnet sted hjemme hos ham, ifølge politiet.

Tiltalt for flere forhold

politiadvokat Kjersti Mari Nilsen

Politiadvokat Kjersti Mari Nilsen.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Mannen er også tiltalt for ytterligere elleve seksuallovbrudd i en annen sak som skal opp for retten i slutten av april.

Statsadvokaten i Troms og Finnmark har blant annet tiltalt mannen for voldtekt til samleie av tre barn under 14 år. De fornærmede skal ha vært mellom 12 og 13 år da forholdene skjedde, ifølge tiltalen.

Samtlige forhold i den omfattende tiltalen skal ha skjedd mellom 2016 og sommeren 2020.

– Saken skal opp for retten i slutten av april og vi kommer tilbake til hvordan han stiller seg til spørsmålet om straffskyld da, sier mannens forsvarer Håvard Utstøl Jakobsen.

Politiet mener det er viktig at mannen nå varetektsfengsles.

– Når politiet begjærer varetektsfengsling, så er det fordi man mener det foreligger gjentakelsesfare, sier politiadvokat Kjersti Mari Nilsen til NRK.

Samtykker ikke til fengsling

Mannen er avhørt av politiet.

– Vedkommende samtykker ikke til fengsling, men samtykker til kontorforretning, sier Nilsen.

– Han begjærer seg løslatt. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier mannens forsvarer Håvard Utstøl Jakobsen.

Advokat Håvard Utstøl Jakobsen

Mannens forsvarer, Håvard Utstøl Jakobsen.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Forsvareren kan ikke si noe mer om hva jenta gjorde hjemme hos mannen. Han ønsker heller ikke å kommentere hvordan mannen stiller seg til siktelsen, eller til de andre forholdene han er siktet for.

– Han har vært inne til lange avhør hos politiet og har forklart seg til dem.

– Siktede tar dette tungt og har det tøft, sier Jakobsen.

– Fokus på kriminalitet som dette nå

Over 11.000 ukrainske flyktninger har hittil ankommet Norge, og det er ventet langt flere i tiden fremover. Flere steder har det vært meldt om at ukrainske flyktninger har opplevd uønsket oppmerksomhet på mottakene, uttalte Utlendingsdirektoratet (UDI) tidligere denne uka.

Politiadvokat Kjersti Mari Nilsen sier at politiet nå har fokus på denne typen kriminalitet.

– Politiet er årvåken nå i forbindelse med denne typen kriminalitet. Det er kjent at personer med onde hensikter kan ønske å utnytte en situasjon som den flyktningesituasjonen som vi nå står i. Det er politiet oppmerksomme på og har rettet oppmerksomhet mot, sier Nilsen.

Må holde vakt ved mottakene

– UDI er kjent med at personer som ønsker å utnytte asylsøkere, kan oppsøke mottak, sier fagleder Gro Anna Persheim i UDI.

På et flyktningmottak i Kvinesdal i Agder har politiet måtte stå vakt for å beskytte kvinnelige ukrainske flyktninger mot innpåslitne menn som har reist langveis fra, skrev Fædrelandsvennen.

– Det kommer mannfolk helt fra Østlandet som vil ha kontakt med damene her. De ønsker rett og slett å utnytte sårbare, traumatiserte mennesker. Det er skremmende, sa mottaksleder Liv Ellen Omdal til avisa.