Hopp til innhold

Sigve (20) var først på ulykkesstedet: – Det var en ekstrem situasjon

Sigve Ringbakken så to liv ebbe ut etter en trafikkulykke. Folk som kommer først til ulykkesstedet, bør be om hjelp til å takle dramatiske opplevelser, sier politiet.

Sigve Ringbakken og ulykkesstedet i Lavangsdalen

Sigve Ringbakken var en av de første som kom til stedet etter en dødsulykke i Lavangsdalen 31. januar. Nå vil politiet sette søkelys på at det er viktig å snakke med noen etter en slik opplevelse.

Foto: Sigve Ringbakken / Rune N. Andreassen

Sigve Ringbakken så de blå lysene fra ambulansen komme rundt svingen. Det tok antakelig mindre enn en halvtime. For ham føltes det som en evighet, mens pusten til de to skadde ble stadig svakere.

– Det vi klarte å huske på, som er veldig viktig i slike alvorlige ulykker, er at de skadde kan ha store rygg- og nakkeskader. Så det vi gjorde var å prøve å holde dem varme.

Ringbakken opplevde å være en av de første til ulykkesstedet i Lavangsdalen i Troms og Finnmark søndag 31. januar i år. Fire biler var involvert, og to personer omkom etter en front-mot-front-kollisjon.

– Det var en veldig ekstrem situasjon. Det var mye som skjedde og veldig mye å tenke på.

Ulykke Lavangsdalen

To personer omkom etter ulykken i Lavangsdalen i januar i år.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Ringbakken forteller at adrenalinet slo inn og hjalp ham å holde hodet kaldt.

– Vi klarte overraskende nok å holde roen og gjøre det vi trodde var riktig. Det var selvfølgelig vanskelig, forteller Ringbakken.

– Vanskelig å beskrive inntrykkene

Ringbakken ble ikke kontaktet av noen på ulykkesstedet. Han tenkte at politiet sikkert kom til å ta kontakt etter hvert, når det hadde roet seg litt, for å få vitnebeskrivelser.

Men siden det ikke skjedde, var det etter hvert ikke noe annet å gjøre enn å kjøre videre.

– De hadde selvfølgelig mye å tenke på, så det er forståelig. Men det burde kanskje vært noen form for kontakt, sier Ringbakken.

I etterkant av ulykken har han og de to andre som var i samme bil, snakket en del sammen.

– Det var bare vi som skjønte hverandre. For det er veldig vanskelig å beskrive inntrykkene og følelsene man har etter å ha opplevd noe sånt.

– Viktig å snakke med noen

Etter dødsulykken over Sennalandet fredag 15. oktober har Politiet i Finnmark nå publisert en video om det å være vitne til en trafikkulykke.

– Det å være vitne til trafikkulykker kan være både tungt og traumatisk, sier stabssjef i Finnmark politidistrikt, Tarjei Sirma-Tellefsen.

Stabssjefen roser at det var veldig mange som kom til ulykkesstedet forrige fredag og ga livreddende hjelp. Samtidig understreker han at det er viktig å bearbeide inntrykkene og snakke med noen.

Man kan kontakte helsevesenet eller nødetatene, men det går også an å snakke med en god venn eller kollega.

– Og ikke minst: De som har vært på stedet, er de beste til å ha en «debrif» med, som vi kaller det på fagspråket.

330-skvadronen

En person omkom etter en trafikkulykke i området Biggas ved E6, drøye to mil nord for Alta fredag 15. oktober.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Bearbeidet inntrykkene

En ukes tid etter dødsulykken i Lavangsdalen ble Sigve Ringbakken kontaktet av Lyngen kommune. Alle som hadde vært først på ulykkesstedet fikk tilbud om å snakke kommunepsykologen.

– Det var veldig greit. Det er veldig sterke inntrykk man sitter igjen med, sier Ringbakken.

Han tror debrifingen med kommunen og samtalene med de andre vitnene har vært med på å gjøre at han har sluppet å slite i ettertid.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark