Hopp til innhold

Sier «nei» til folkeavstemning – vil slå seg sammen med Troms

Finnmarks-kommunen Loppa har i dag avgjort at de ikke ønsker å bruke penger på folkeavstemningen om sammenslåingen med Troms. – Det er rimelig spesielt, sier fylkesordfører i Finnmark.

Loppa

Folkeavstemningen i Finnmark er planlagt i mai og skal gi innbyggerne mulighet til å si sin mening om de vil slås sammen med Troms.

Men nå har altså Loppa kommune i sitt kommunestyret avgjort at de ikke ønsker å bidra til folkeavstemningen.

Vedtaket ble til ved at ordføreren måtte bruke sin dobbeltstemme under avstemningen.

Steinar Halvorsen og Ståle SætHer

Høyre-ordfører i Loppa kommune Steinar Halvorsen sier han ikke har pratet med partiet sitt sentralt før kommunestyret i dag.

Foto: Eirik Hind Sveen

Provosert av pengebruken

Loppa-ordfører Steinar Halvorsen (Høyre) sier at vedtaket er prinsipielt.

– Ja, vi i Loppa har bedt om penger og hatt møte med fylkeskommunen mange ganger om samferdselstilbudet vårt, og alltid fått beskjed om at det ikke finnes penger. Det er provoserende at de da har penger til en folkeavstemning, som ikke vil spille noen rolle, sier han til NRK.

– Du er ikke redd for å få tyn fra resten av fylket?

– Jeg har fått flere meldinger nå, og det er jo uvanlig. Men folk er enig med oss om bruken av penger på et dødt prosjekt. Vi mener fylkeskommunen er bakoverlent, sier Høyre-ordføreren.

Han sier han ikke har snakket med Høyre sentralt i forkant av kommunestyret.

Ragnhild Vassvik på fylkestinget

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) tror ikke flere kommuner vil gjøre det samme som Loppa etter dagens vedtak. Folkeavstemningen er orkestrert at fylkeskommunen i Finnmark, til tross for at Stortinget allerede har avgjort at det blir en sammenslåing.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Et ytterliggående skritt

Fylkesordfører i Finnmark Ragnhild Vassvik (Ap) reagerer på vedtaket kommunen nå har gjort.

– Det er rimelig spesielt at de ikke ønsker å legge til rette for en folkeavstemning slik folk får lov på en demokratisk måte får avgitt sin stemme om sammenslåingen. Jeg synes det er veldig spesielt at de med én stemmes overvekt har vedtatt dette.

– Ødelegger dette for hva dere forsøker å formidle gjennom folkeavstemningen?

– Nei, jeg tror ikke dette er en utbredt holdning. Så kanskje bare det er den ene kommunen som gjør et slikt ytterliggående skritt og lar være å legge til rette.

Sammenslåing av Finnmark og Troms

Hva vet vi om det nye fylket i nord?

Vil til Troms

Det vil altså være mulig å delta i folkeavstemningen digitalt, men fylkeskommunen må nå se på løsninger for dem som ikke har mulighet til dette.

– Ordføreren kritiserer dere for å ha penger til folkeavstemningen, og ikke når de har spurt om hjelp til samferdselsutfordringer i kommunen.

– Ja, vi vet at ordføreren har en slik mening om fylkeskommunen. Men det er klart at dette er kanskje den viktigste saken for Finnmark i dette århundre, så vi anser det som vel anvendte penger.

Ordføreren i Loppa er på den andre siden nå innstilt på å slå seg sammen med Troms.

– Vi er komfortabel med å slå oss sammen. Flertallet ser at det er muligheter i en større region – og vi ser at Troms jobber godt med næringsliv, og det ønsker vi å bli en del av, sier han.