Shellraner må fortsatt sitte i varetekt

Mannen i 20 åra, som i september i år, rana Shell-stasjonen på Bergseng i Harstad må sitte ytterligere 8 uker i varetekt.

Væpnet ran på Shell-stasjon i Harstad

Sikta har erkjent ranet av Shell Bergseng med noe som ligna en pistol.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Kjennelsen kom etter et fengslingsmøte i Trondenes tingrett i dag. Den sikta møtte via videolink med sin forsvarer i tingretten i Tromsø.

8 ukers varetekt er i tråd med det politiet ba om.

Ran og angrep på sykehus

Da mannen først ble arrestert og sikta etter ranet, slapp han varetekt og ble sluppet løs. Han hadde erkjent forholdet og politiet mente da at han ikke var til fare for andre. Kort tid etter gikk han angrep med hammer på sykehuset i Harstad. Han hadde stjålet sykehusuniform og navneskilt, slik at han kunne forveksles med en ansatt. Inne på sykehuset stjal han datamaskiner og iPad, før han gikk til angrep med en hammer mot ansatte. Ingen ble fysisk skadet i de to hendelsene.

– Det var åpenbart at vedkommende var psykisk ustabil. Mannen ble direkte overført til helsevesenet for videre oppfølging, sa da fungerende politistasjonssjef Oddmund Nilsen til NRK.

Ba om å få feire jul hjemme

Siktede mener selv at om han har erkjent forholdet, så er han ikke strafferettslig ansvarlig. Han mener han var strafferettslig utilregnlig i gjerningsøyeblikket, fordi han var i en dyp psykose da ha rana Shell Bergseng. De stemmene han hadde hørt i hodet da, som befalte han til ugjeringene, er nå borte etter behandling. I retten ba den sikta om å slippe løs fra varetekt og få feire jul hjemme.

Det vil ikke retten, som mener saka er svært alvorlig og at det kan være fare for gjentakelse.

Mannen i 20-årene er registrert hos politiet i forbindelse med flere straffbare forhold tidligere.