Farevarsel: Advarer om svært kraftige vindkast

Meteorologene ber folk i Troms og Finnmark om å sikre gjenstander mot den svært kraftige vinden torsdag.

Uvær i Troms, sendt ut oransje farevarsel i Troms og Finnmark

Høy sjø og kraftige bølger ved Sørsjeteen i Tromsø sentrum torsdag ettermiddag.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

SISTE: Meteorologisk institutt melder at vinden nå er i minking og farevarselet er nå avsluttet. Det vil fortsatt blåse en del i Finnmark i natt før vinden etter hvert avtar.

Torsdag ettermiddag sendte Meteorologisk institutt varsler om svært kraftige vindkast i Nord-Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark.

– Dette er en situasjon som forekommer ganske sjeldent, sa vakthavende meteorolog, Gjermund Hagen, ved Meteorologisk institutt.

Enkelte vindkast kan komme helt opp i 35 til 40 meter per sekund. På øya Hekkingen er det målt 38 sekundmeter vind i kastene.

– Det er uvanlig mye vind, så folk må feste gjenstander som kan fly av gårde eller ryddes inn om mulig.

Den sterke vinden førte blant annet til at takplater på et bygg på Andenes i Nordland løsnet torsdag formiddag.

Uvær

Også hurtigbåtterminalen på Finnsnes i Troms merker de kraftige bølgene.

Foto: Arild Moe / NRK

– Utsett kjøreturen

Flere hurtigbåter ble innstilt i fylket, blant annet er hurtigbåtlinjen mellom Tromsø og Harstad innstilt i hele dag på grunn av uværet. Ullsfjordferga mellom Svensby og Breivikeidet er også innstilt.

Akkurat nå er Kvænangsfjellet stengt og E10 over Bjørnfjell stengt på grunn av uværet. I tillegg er fylkesveg 82 Kjølhågen på Andøya i Nordland og fylkesvei 866 mot Skjervøy i Troms stengt.

Trafikanter oppfordres til å følge med på trafikkmeldingene fra Statens vegvesen og vurderer å eventuelt utsette kjøreturen til fredag, når det er ventet bedre vær- og føreforhold.

– Om du likevel velger å kjøre - vær forberedt på å takle vær og føre. Ta med godt med drivstoff, varme klær, mat og drikke - og spade. Stopp gjerne i tide og på steder der det er egnet til å raste, sier Siril Veiåker Nilsen ved Vegtrafikksentralen i Nord-Norge.

Laster Twitter-innhold

Fly klarte ikke å lande

Uværet rammer også flytrafikken ved Tromsø Lufthavn. Flere fly har blant annet ikke kunnet lande på grunn av vinden.

– I dag har vi hatt mye vær. Vi merker det ved at vi har hatt en del innstillinger, forsinkelser og en del fly som har måttet snu i lufta fordi de ikke kan lande, sier driftssjef ved Avinor Tromsø Lufthavn, Per Erik Nilsen.

I dag har vindkastene vært i gjennomsnitt på 30 knop på flyplassen. De har også hatt vindkast på opp mot 50 knop, ifølge Nilsen.

Per Erik Nilsen, driftssjef Tromsø Lufthavn

Uværet har rammet flytrafikken ved Tromsø Lufthavn. – Men utover kvelden er det meldt at det skal bli mer normale værforhold, sier driftssjef Per Erik Nilsen.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Utfordringen er vindretningen. Et fly vil helst ha vinden mot nesa, men nå er det «crosswind». Altså vinden er på tvers av rullebanen. Hadde vi hatt samme vindstyrke, men den hadde gått langs rullebanen, hadde vi nok ikke merket så mye til det rent operativt.

Nilsen forteller at selv om fly kan ha problemer med å lande på flyplassen i løpet av kvelden vil det være mulig å lette fra flyplassen.

– Det er lettere for fly på bakken å finne rom og sted til å kunne ta av, enn for et fly å lande. Men man bør være obs på forsinkelser.

– Men utover kvelden er det meldt at det skal bli mer normale værforhold, sier Nilsen.

Vil avta i løpet av kvelden

Meteorologen Gjermund Hagen kan fortelle at uværet vil roe seg allerede i løpet av torsdag kveld.

– Det er nok siste del av ettermiddagen og første del av kvelden hvor vi venter mest vind. Da særlig i Nord-Troms og Vest-Finnmark, sier Hagen.

Han forteller også at det ikke er snakk om mer farevarsel frem i tid.

– I tillegg blir det nok ikke vanlige januar-temperatur fremover. Det blir litt kaldere, men det blir noen mildere perioder enn det som er vanlig, sier han.

  • Se yr.no for flere detaljer.
Uvær i Troms, sendt ut oransje farevarsel i Troms og Finnmark

Flere hurtigbåter er innstilt torsdag på grunn av uværet.

Foto: Fabian Ubeda / NRK