Seks tips for en god jaktopplevelse

Høstens vakreste eventyr er for noen bare to dager unna. Men har du alt på stell? Her er seks tips som kan hjelpe deg til fine jaktdager:

Rypejakt

Gode forberedelser er avgjørende for en fin jaktopplevelse. Dagene i fjellet kan bli både lange og slitsomme.

Foto: Jan Øystein Aksnes

Åpne vidder med skrattende ryper i krattskogen. Eller ei tilsynelatende grå fjellside som plutselig bare lever når fjellrypa tar til vingene. Ettertrakta opplevelser for mange. Men drømmen om en flott jaktopplevelse kan fort ende med havari – i alle fall dersom du ikke er godt nok forberedt.

Her er tipsene som sikrer best mulig utgangspunkt:

1. Ha papirene i orden

Du legger vel naturligvis ikke ut på jakt uten å ha kjøpt jaktkort? Men husk at du også skal bære med deg både jegeravgiftskort og våpenkort! Og jakter du i Finnmark anbefaler leder i Finnmark jeger- og fiskerforening, Knut Saxe Kjeldsberg, at man også registrerer seg på nett før hver tur. Slik blir det blir lettere å se hvor stort jakttrykket er i de ulike områdene.

Rypejakt

Er du godt nok forberedt, så kan rypejakta lett bli en suksess - omså fangsten bare er ei rype.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

2. Sjekk våpen

Satte du hagla i skapet etter turen i fjor og ikke rørt den siden? Ta en sjekk og sørg for at alt er på stell. Tross alt veldig avgjørende om du skal få ryper med deg hjem. Det er heller ingen ulempe at du har vært på skytebanen og trent litt.

– Her slurves utrolig mye, mener Kjeldsberg.

3. Er formen god nok?

En dag i rypeterrenget kan både bli lang og slitsom. Er kroppen forberedt på det? Å legge fra seg fjernkontrollen til TV for så å traske til fjells kan fort bli en utfordring.

4. Gjør hunden også klar

Skal du jakte med hund er det en selvfølge at også den er klar til lange arbeidsdager.

– En jakthund skal jo springe mye, så trening med sykkel i forkant er nok en av de beste måtene å få opp hundens arbeidskapasitet, er rådet fra Kjeldsberg.

Fuglehund

Også fuglehunden må være godt forberedt på lange dager i fjellet.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

5. Kle deg riktig

Det trenger ikke være siste mote i jaktdress. Rypa legger neppe merke til hva du har på deg. Men ull under og noe som er vann- og vindtett ytterst er aldri feil. Og gjerne et hodeplagg – og minst like viktig er godt skotøy som gjør at du og beina holder ut lange dager i terrenget, understreker Knut Saxe Kjeldsberg.

6. Ikke drass med deg for mye

Jeger- og fiskerforeningslederen mener dessuten mange har en tendens til å drasse med seg altfor mye i sekken. Nistepakke, tennbriketter, en liten kaffekjele og kanskje en fjellduk til beskyttelse, spesielt i fjellet.

– Husk at det er greit å være i stand til å bære vilt hjem og, sier han og legger til at det i sekken også alltid bør ligge kart og kompass.

Jaktpause

En jakttur skal også være kos. I sekken har du med deg mat og drikke, kart og kompass - og plass til eventuell fangst.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK