Hopp til innhold

– Denne gangen skal vi rekke fram i tide

I 1814 rakk ingen fra Nord-Norge fram til grunnlovsforhandlingene på Eidsvoll. Denne gangen slår landsdelen på stortromma og skal virkelig gjøre seg markert.

Anna Rogde

Med verdens eldste seilende skonnert skal Nord-Norge gjøre seg bemerket under Grunnlovsjubiléet

Foto: Sør-Troms museum

Det skjer gjennom den såkalte Grunnlovsseilasen som tegner til å bli den største markeringen av 200-årsjubiléet.

Om fjorten dager legger verdens eldste seilende skonnert Anna Rogde ut fra Hammerfest.

I tre og en halv uke skal båten seile langs kysten fra Nord-Norge for å ende opp i Oslo og så på Eidsvoll. Turen blir en slags tidsreise, der kultur- og kunnskapsformidling står sentralt.

– En vill idé

– Det var egentlig en vill ide fra Norsk Polarinstitutt om å lage en seilas fra Nord-Norge til Oslo, forteller Kristin Mellem som sitter i prosjektgruppa.

Kristin Mellem

– Det var en artig tanke å samle Nord-Norge på en båt og invitere hele kysten med, sier Kristin Mellem i prosjektledelsen.

Foto: Laila Lanes / NRK

Etter diskusjoner att og fram, en del e-postvekslinger og så videre så ble det som syntes umulig å gjennomføre en realitet.

Og det var skonnerten Anna Rogde som ble nøkkelen.

– Da eierne til Anna Rogde, Sør-Troms museum, la sin iver inn i dette, ble det mulig å gjennomføre det, sier Mellem til NRK.

Så nå er seilasen i ferd med å bli virkelighet. Siste hånd på planleggingen legges nå og det betyr at programmet i 23 havner som seilasen skal innom blir klart.

Symbolsk reise

Det er ikke så lite symbolikk i det å dra til Eidsvoll med en skonnert i 2014. For det kan oppstå ting på veien som gjør at det blir forsinkelser.

– Det er mange usikkerhetsmomenter, det kan bli uvær, mye motvind, så en viss risiko er det jo at vi ikke rekker fram i tide. Men vi har et erfarent mannskap og en romslig seilingsplan, sier Mellem.

Men det var nettopp det at de nordnorske representantene ikke rakk fram i tide i 1814 som var foranledningen til at denne seilasen kom i stand.

– Det var ergerlig at vi ikke kom fram i 1814, og vi snakker hver 17. mai om det. Nå fant vi ut at vi det kunne være en artig tanke å samle Nord-Norge i en båt og så invitere hele kysten med på dette, sier hun til NRK.

anna rogde grunnlovsseilas

Prosjektgruppa på lanseringsdagen 06.02.2014.Bjørn Fossli Johansen (Norsk Polarinstitutt), Nora Kiil (prosjektkoordinator Tromsø kommune), Bård Magne Pedersen (prosjektleder Fylkesmannen i Troms), Kristin Mellem (Troms fylkeskommune).

Foto: Privat

Også et seriøst budskap

Men turen har også et seriøst formål. I hver av de 23 havnene de skal innom har ordfører og ungdomsråd fått en utfordring om å formulere er erklæring om hva de ønsker og hvor de vil at samfunnet vårt skal gå i framtida.

På denne måten skal seilasen bevisstgjøre folk i forhold til hvem vi er og hvilke viktige valg vi står overfor.

– Det gjelder klimaforandringer og miljøvern, men også hva slag samfunn vi skal ha.

Nettopp av den grunn er det både norsk, samisk og kvensk representasjon på båten.

– Den nord-norske flerkulturelle bakgrunnen er en viktig ballast for hvor vi står, sier Mellem.

Kanonsalutt og fanfare

Nora Kiil er prosjektleder for seilasen og har ansvaret for å planlegge programmet i 23 havner. Hun har det travelt for tida.

– Det er en stor jobb å planlegge aktivitet i alle havnene,

men nå blir programmene klare i havn etter havn, sier hun.

Seilingskart for Grunnlovsseilasen

Grunnlovsseilasen skal innover 23 havner langs hele kysten før de endre i Oslo

Foto: Fylkesmannen i Troms

Med på turen blir det program i hver havn, og Anna Rogde vil være åpen for publikum. En eller flere skuespillere skal ha hovedansvaret for å lede programmene på land, men foreløpig vil Kiil ikke si hvem dette er.

Seilasen starter altså i Finnmark 14. mai, med Hammerfest som utgangspunkt og Oslo er siste anløpshavn i sør med ankomst 6. Juni. Deretter går ferden videre over land. Planlagt ankomst til Eidsvoll er 7.juni. Der skal budskapene fra seilingshavnene overleveres.

Spent mannskap

– Dette er en av de mest spennende turene for Anna Rogde noen ganger. Vi er svært stolte av å få være med på denne turen, og en fin anledning til å presentere kystkulturen, sier Ole J. Furset, direktør for Sør-Troms museum som eier skonnerten.

Anna Rogde er fra 1868 og er verdens eldste seilende skonnert. Den ble restaurert av brødrene Magne og Aage Indahl som brukte 15 millioner kroner på å ruste skonnerten opp.

–- Skonnerten var et vrak da den ble kjøpt i 1976 og et smykke da jeg solgte den til Harstad i 1991, sier Magne Indahl.

Et mannskap på 8-9 skal være med på turen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark