Hopp til innhold

Fotograferer færre råkjørere men tar flere førerkort

Atten prosent flere mistet førerkortet første halvår 2012 sjøl om langt færre har gått i fotoboksfella.

Fotoboks
Foto: Omar Sejnæs / NRK

Færre blir kontrollert

Til utgangen av juni avslørte fotoboksene at 405 bilførere kjørte med så høy hastighet at de mistet førerkortet. Det er 64 flere enn til samme tid i fjor.

Økninga kommer til tross for at langt færre ble kontrollert i 2012 enn i 2011.

Stemmer med politiets inntrykk

– Dette harmonerer med vårt generelle inntrykk. Det sier distriktsleder Geir Marthinsen i Utrykningspolitiet i Troms og Finnmark.

Det automatiske trafikkontrollsystemet (ATK) avslører bare en brøkdel av fartssynderne. Det aller fleste blir tatt av UP og av lokalt politi i laserkontrollene.

Kan være feilkilder

– Tallene for punkt-ATK stemmer nok, men det er mulig at det finnes også en annen årsak til at vi ser så mange førerkortbeslag, sier politiinspektør Jan Guttormsen i Politidirektoratet.

– Etter at det ble innført prikkbelastning i trafikken kan en mindre fartsovertredelse som registreres av en fotoboks være dråpen som får begeret til å flyte over og som gjør at lappen ryker, sier han.

– Men det nesten umulig å gå så detaljert inn i statistikken at man får ut det helt korrekte bildet, sier han.

Det går fortere og fortere

– Vi ser at det kjøres stadig fortere på veiene, sier Marthinsen.
– Førerkortbeslagene øker fra år til år. En del av forklaringa er naturligvis at politiet gjennomfører hyppigere kontroller. Dessuten er vi på veien til alle døgnets tider.

UP-sjef Marthinsen

UP-sjef Geir Marthinsen opplever at det går stadig fortere på norske veier

Foto: NRK / NRK

Likevel er vårt generelle inntrykk at det går stadig fortere på veiene. Vi beslaglegger svært mange førerkort på grunn av høy fart, men i tillegg skriver vi ut stadig flere bøter der farta ikke er så høy at førerkortet ryker, sier Marthinsen.

Gullgruve for staten

Av de 91.553 som gikk i fotoboksfella 1. halvår 2012 vedtok nesten 51 tusen bilister forelegget. Det ga knapt 113 millioner kroner i statskassa. I fjor var beløpet 111,6 millioner mens det for to år siden ble betalt betydelig mer, 142 millioner kroner.

På bare to år har tallet på trafikanter som er tatt av fotobokser blitt redusert med ca. 20 prosent.