Hopp til innhold

Sauebonde erkjenner ikke straffskyld etter dyretragedie i Sør-Troms

Under inspeksjonen på en gård i Sør-Troms i fjor ble det funnet 65 døde dyr. Bonden erkjente ikke straffskyld på det meste av tiltalen da rettssaken startet mandag.

Kollapset

RETTSSAK: Dyrene på gården til bonden i Sør-Troms hadde ikke fått mat og drikke på lang tid, mener påtalemyndigheten.

Foto: Kommunens byggesaksavdeling

Det er ikke første gang den nå eldre mannen i Sør-Troms møter i retten. I 2005 ble bonden ilagt fem års aktivitetsforbud etter å ha vanskjøttet 150 sauer og lam. Denne gangen kan vedkommende miste retten til å drive med dyr for alltid.

Mandag startet rettssaken i Midtre Hålogaland tingrett.

Bonden er tiltalt for flere alvorlige brudd på dyrevelferdsloven. Tiltalen inneholder fire poster med brudd. Da rettssaken startet i dag erkjente mannen ikke straffskyld på tre av dem.

– Han mener at han ikke har forårsaket at noen av disse lammene døde, sier bondens forsvarer, Tom Ovesen til NRK.

Ingrid Wikstrøm, politibetjent ved Dyrekrimenheten i Troms politidistrikt, og aktor Mona Madsen.

Ingrid Wikstrøm, politibetjent ved Dyrekrimenheten i Troms politidistrikt, og aktor Mona Madsen la frem bildebevis i retten mandag.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

65 døde dyr

Forsvarer Tom Ovesen brukte knappe fem minutter på sitt innledningsforedrag like før retten satte punktum for dagen. Påtalemyndigheten, som brukte det meste av dagen på sin innledning, fortalte om en gård som hadde vært i Mattilsynet søkelys i mange år, Også før dyretragedien ble avdekket i mai i fjor.

Etter lammingen i fjor ble det funnet 64 døde lam og en død sau på bruket.

– Vi mener disse dyrene døde fordi det dyrevelferdsmessige under lamming ikke har vært ivaretatt på en forsvarlig måte, sier aktor Mona Madsen til NRK.

Under inspeksjonen i mai koblet Mattilsynet raskt politiet på saken. Den ble deretter anmeldt.

Tom Ovesen, forsvarer.

Forsvarer Tom Ovesen mener det sentrale i saken er om bonden har forårsaket at 65 dyr døde.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Døde og levende dyr sammen

Ifølge tiltalen hadde ikke dyrene fått mat eller drikke på lang tid. De hadde også levd i et provisorisk fjøs uten vinduer. Mange dyr var oppstallet i en del av fjøset med sammenrast gulv. Døde dyr hadde ikke blitt fjernet, og ble liggende der de levende dyrene oppholdt seg.

Bonden er også tiltalt for å ha brutt loven når det gjelder sikring av dyrene. I tiltalen listes det opp flere eksempler.

  • Besetningen var oppstallet i fjøs hvor dyrene kunne skade seg på gjenstander, gå seg fast og/eller falle i usikret etasjeskille
  • Fjøset hadde ikke tilgang til naturlig dagslys og kun begrenset kunstig lys
  • Nyfødte dyr fikk ikke ekstra varme, foring eller avskjermet liggeplass
  • Det ble ikke gjennomført regelmessig klipping av ull eller klauvskjæring
  • Veterinær ble ikke tilkalt i tilstrekkelig grad da dyr ble syke, slik at flere av dyrene led.

Dyr i søppelsekker og handleposer

I retten mandag la aktor Mona Madsen frem en rekke bildebevis fra Mattilsynets inspeksjonen i mai i fjor.

Et bilde viser rundt 60 døde dyr som har blitt samlet sammen etter å ha blitt funnet i søppelsekker og handleposer på området.

Ingrid Wikstrøm, politibetjent ved Dyrekrimenheten i Troms politidistrikt, sa under aktors innledning at det i tillegg var blitt funnet «mulige» knokler og ullrester under balkongen og ved inngangen av gårdshuset.

Det ble også funnet «mulige» knokler og en hodeskalle ved inngangen til fjøset.

Politiet på gård i Sør-Troms der 60 døde dyr ble funnet

Politiet dokumenterer funnene på gården.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Ikke vannstell tidligere

Bonden erkjente under mandagens forhandlinger delvis straffskyld kun på posten i tiltalen som handler om å sikre at dyrene får godt tilsyn og stell, samt beskytte dem mot sykdom og skade.

Forsvarer Tom Ovesens omtalte saken som spesiell under sitt innledningsforedrag. Han mener det kun er én post i tiltalen som er bærende for saken, og det er den som handler om at bonden er skyld i at dyrene døde.

Aktor Mona Madsen mener saken handler om mer.

– Dette handler om hvordan dyrene har hatt det. Hvordan de har vært oppstallet. Hva slags fôr de har fått, vanntilgang og ulike forhold, sier hun til NRK.

Forsvarer Ovesen viser til at Mattilsynets inspeksjoner har gått mange år tilbake i tid.

– Det har ikke dreid seg ikke om at det har vært vannstell av dyrene. Det som det er snakk om er at rammebetingelsene i fjøset kanskje ikke har vært optimalt. Dette med vannstell av dyr er noe som kom frem i 2021, sier han til NRK.

– Dyrene var i fin form

Under innledningsforedraget viste forsvareren til at ingen av de gjenlevende dyrene måtte avlives på grunn av lite vann eller dårlig stell.

– Av de andre 40 lammene var det ingen tegn til vannkjørsel, og de var i fin form.

Og spurte til slutt:

– Hvorfor døde disse 64 lammene? Ligger det noe straffbart utført av min klient som førte til at disse dyrene døde?

Familiegård

Bonden har drevet familiegården i Sør-Troms siden starten av 2000-tallet. Mannen er tidligere dømt for å ha unngått å gi dyrene på mer enn 150 sauer og lam tilstrekkelig med næring slik at de ble avmagret. Alle dyrene ble avlivet.

De siste årene har det vært en rekke inspeksjoner ved gården der det har vært gjort hastevedtak og gitt pålegg om bedringer. Aktoratet mener nå bonden har gjentatt mange av forholdene fra tidligere.