Hopp til innhold

Nytt håp for denne krabaten

En omfattende nordisk undersøkelse gir håp til havpattedyr i arktiske strøk. Andelen miljøgifter er sakte, men sikkert på vei ned.

Ringsel

Flere nye miljøgifter er oppdaget blant annet i ringselen, men nivåene er blitt mye lavere.

Foto: Bjørn Frantzen / Norsk Polarinstituttet

– Den største nedgangen ser vi i ringselen. Her gikk nivåene ned med 44 prosent fra 2000 til 2006, forteller Kjetil Sagerup, forsker ved Norsk Polarinstitutt (NP) til NRK.

Han har deltatt i et omfattende nordiske forskningsprosjekt. Norske, Islandske, Grønlandske og Færøyske forskere har undersøkt prøver fra ulike havpattedyr fra 1980 og fram til i dag.

Sjøpattedyr som sel og hval har store fettlagre i kroppen som fungerer som «magneter» for giftige kjemikalier, skriver NP i en pressemelding. Dermed blir stoffene værende i kroppen deres over tid.

Nye stoffer

Ved hjelp av nye metoder har forskerne kunnet finne nye miljøgifter enn tidligere. Blant dem er bromerte forbindelser og fluorforbindelser.

– Dette er stoffer som blir brukt som erstatning for miljøgifter som i dag er forbudt, sier Sagerup.

I perioden som er blitt undersøkt har andelen miljøgifter først gått opp, for så å minke igjen.

Klappmyss

Den snodige klappmyssen var en av artene som ble testet i studien.

Foto: Christian Lydersen / Norsk Polarinstitutt

– De tallene vi ser viser at regulering virker. Havet blir renere, og de sjølevende artene vi har som mat får større verdi for oss, sier Sagerup.

Bekymringsfullt

Likevel er det bekymringsfullt at man finner miljøgifter i dyr i Arktis. Miljøgifter slippes ut i tett befolkede og industrialiserte områder, og har derfor allerede reist ganske langt før det når sjølivet i Arktis.

– Finner vi dem i Arktis, betyr det at de er stabile, at de transporteres nordover med luft og vann, sier Sagerup.

«Miljøgifter hos dyr kan føre til økt dødelighet, hemmet vekst eller nedgang i formeringsevnen. Hos pattedyr kan kjemikaliene overføres til fosteret via morkaken, eller til diende unger via morsmelken, og på den måten kan neste generasjon og arvematerialet skades,» står det i pressemeldingen fra NP.

Kaster du pc-skjermen i vanlig søppel i stedet for i spesialavfall, er du med på å bidra til utslipp av miljøgifter

Kjetil Sagerup, forsker

Sagerup forklarer at det er i hovedsak topp-predatorer som isbjørn og polarmåker som rammes hardest, siden andelen miljøgifter akkumulerer seg oppover i næringskjeden.

Klimaendringer

Det er ikke kjent akkurat hvor mye miljøgiftene skader dyrene.

– Det er klart at nedgangen i andelen miljøgifter betyr at utviklingen kan snu, sier Sagerup.

Men klimaendringer og smeltende snø og is, kan frigjøre miljøgifter snu den positive trenden. Det er heller ikke bare industrien som slipper ut miljøgifter.

Vi bidrar

Mange av de flammehemmende stoffene brukes blant annet i pc-er og mobiltelefoner.

– Kaster du pc-skjermen i vanlig søppel i stedet for i spesialavfall, er du med på å bidra til utslipp av miljøgifter, advarer Sagerup.

Dyrene som, er underøkt stammer fra hele det nordiske Arktis. Forskerne har ikke funnet store geografiske forskjeller i andelen miljøgifter.

Dyrene som er testet i undersøkelsen er ringsel, klappmyss, nise, kvitnos, grindhval, vågehval og finnhval.