Samler stedsnavn i norske polarområder

Vet du hvor Eimstupet, Djevelportalen og Havhestbotnen ligger? Nå kan en ny navnedatabase gi deg svaret.

Fjellet Stabben i Jutulsessen, Dronning Maud Land, Antarktis.

Fjellet Stabben ligger i Antaktis. Det er et av nesten 23.000 navn som nå er samla i en database for stedsnavn i polarområdene.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Stedsnavnene kommer alle fra norske polarområder. I en ny database har Norsk polarinstitutt samla alle polare stedsnavn og også tatt med norske navn i Antarktis.

– Det finnes en del gamle navn som har endret skrivemåte eller utenlandske navn som nå får en norsk utgave, sier leder av navnekomiteen, Oddveig Øien Ørvoll.

22.000 stedsnavn

For å kunne lage databasen har polarinstituttet gått gjennom mange tusen navn forteller Ørvoll. Hun håper flest mulig vil utforske de arktiske navnene i databasen.

– Man kan søke på alle navn og spesielle typer navn. I tillegg er det et kart som viser hvor alle stedene ligger, sier Ørvoll.

Tidligere fantes det en database med oversikt over stedsnavn på Svalbard og Jan Mayen, men nå er også Dronning Maud Land, Bouvetøya og Peter I Øy inkludert i oversikten.

(Teksten fortsetter under bildet)

Von Postbreen innerst i Tempelfjorden

Von Postbreen på Svalbard er oppkalt etter den svenske geologen Hampus Adolf von Post.

Foto: Picasa 2.0 / NRK

Heimefrontfjellet

Mange av navnene kan man også lese bakgrunnen for. Mange av dem gir seg selv, men noen krever også forklaring.

– I Antarktis finner du for eksempel et fjellområde som heter Heimefrontfjellet. Stedet er oppkalt etter den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig, forteller hun.

De siste årene har navnekomiteen i gjennomsnitt gitt fire-fem nye stedsnavn i året. Mange nye navn kommer av økt aktivitet i de polare områdene.

Mye aktivitet krever nye navn

– For noen år tilbake siden måtte vi for eksempel sette masse nye navn i forbindelse med Trollstasjonen i Antarktis. Der trengte man navn på de stedene hvor folk ferdes, forklarer Ørvoll.

Mens noen steder er oppkalt etter hendelser og personer, krever andre navn at fantasien tas i bruk for å forklare det. Eimstupet og Djevelportalen ligger begge på Bouvetøya.

– Mange navn er laga ut fra noe i området. For eksempel kan de ligne på noe i naturen. Utover det er det bare å bruke fantasien, avslutter Ørvoll.