– Isfront gjør at russere dropper ferie i Finnmark

Turistnæringen i Finnmark merker nedgang etter russerne har begynt å velge bort Norge som feriemål.

Fisketurister

Svak rubel og politisk isfront mellom øst og vest gjør at stadig færre russere passerer grensa og drar på feire i Norge.

Foto: Jan Harald Tomassen

Båten lastes med utstyr til fisketuren. I en uke har turistene vært på rorbuferie i Mehamn, verdens nordligste fiskebygd, og de er godt fornøyde med fangsten.

– Vi har fanget noen store torsk og noen få steinbit, vi har fått mye fisk, sier en tysk turist, godt fornøyd etter en dag på havet.

Men selv om tyske turister velger å feriere i Finnmark og Norge, velger nå mange russiske fisketurister å holde seg hjemme eller å feriere andre steder.

Dette rammer blant annet næringen som baserer seg på havfisketurisme i Finnmark.

(Saken fortsetter under bildet.)

Fisketurister

Denne gangen vare det tyske turister som var på besøk i Mehamn, de russiske er blitt fraværende.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

Kommer ikke til Norge

Havfiske har vært svært populært blant russiske reisende, og nå håper næringen at russerne snart er tilbake for fullt.

Vidar Karlstad, daglig leder av Nordic Safari i Mehamn, sier at han merker en klar nedgang fra russere som vil fiske i Norge.

Han har kun halvparten så mange russiske gjester som før.

Vidar Karlstad

Havfiske har vært svært populært blant russiske turister, nå håper Vidar Karlstad dette vil fortsette igjen.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

– De gjør en forespørsel, så kansellerer de. Mange gjør ikke henvendelsen i det hele tatt. Vi har kunder som har vært her flere år på rad som sier at de kommer tilbake, men i år har vi ikke hørt fra de i det hele tatt, sier Karlstad.

Og det merkes godt på økonomien til de små reiselivsbedriftene.

– Det er ikke bra, for Russland var et betalingsdyktig marked og vi fikk de prisene vi ville ha i det markedet i motsetning til den store konkurransen som er på Europa-markedet.

– Det må vel normalisere seg etter hvert, vi håper på det, sier Karlstad.

Færre over grensa

Grensepasseringene mellom Norge og Russland har siden oktober i fjor gått dramatisk ned, og dette merkes i turistnæringen.

Svak rubel og politisk isfront mellom øst og vest er årsakene, påpeker Innovasjon Norges kontor i St. Petersburg.

Olga Philippenko, Innovasjon Norge

Olga Philippenko i Innovasjon Norge mener den russiske turisme vil ta seg opp igjen.

Foto: Innovasjon Norge

Fram til april i år var det totalt 57 922 passeringer over grensa på Storskog. Det er en nedgang på 27,9 prosent sammenlignet med samme periode i 2014.

Samtidig opplyser Innovasjon Norge at nedgangen i russiske overnattinger til Norge i 1. kvartal 2015 var på 18 prosent og tilsvarer over to tusen russiske turister. Siden 2013 har det vært en nedgang på 17 282 overnattinger og ned til 10 125 i 2015.

– Det blir dessverre en liten justering i år på grunn av den situasjonen som Russland opplever akkurat nå, sier Olga Philippenko som leder Innovasjon Norges reisevirksomhet i Russland.

I forrige uke, samtidig som de tyske fisketuristene hygget seg i Mehamn, reiste Philippenko rundt på fiskeværene i Finnmark for å finne ut hvordan det stor til med den russiske fisketurismen i Norges nordligste fylke.

– De ser en liten nedgang, men de ser også fortsatt en del bookinger som allerede er gjort for sommeren 2015. Nedgangen vil fortsette i år, men de russiske turistene kommer tilbake for Norge er en veldig etterspurt destinasjon blant mange, og selvfølgelig spesielt havfisketurisme som ønsker å komme til Finnmark.