Hopp til innhold

– Røyking på verandaen er et problem for mange

Tenker du deg om før du tenner deg en røyk på verandaen i godværet? I Solsiden borettslag har de tatt konsekvensen av det.

Røyk.

Røyking ute kan være ubehagelig for mange. Norges astma og allergiforbund ønsker å få mer oppmerksomhet rundt temaet.

Foto: Colourbox.com

På tavla i Solsiden borettslag henger en lapp med beskjeden «styret ber beboerne ta hensyn og ikke røyke på verandaene».

– Det har vi gjort fordi vi har fått klager fra beboerne som får røyk rett inn til seg. Det blir påtrengende. Det er veldig kort imellom verandaen og soveromsvinduet til naboen. Det er sjenerende, særlig på soverommet, sier styreleder i borettslaget, Hanne Jensen.

Hun mener det er greit av borettslaget å be folk la være å røyke på sin egen veranda.

– Det er jo folk sin egen leilighet, men så er det noe med at man ikke skal bruke sin leilighet til å sjenere andre, sier Jensen.

Ingen reaksjoner

Lapp om røyking på veranda

På tavla i Solsiden borettslag henger en lapp med beskjeden «røyking på verandaen sjenerer, det går rett inn vinduene og åpne verandadører til naboene som blir utsatt for passiv røyking».

Foto: NRK

Hittil har ingen reagert på oppslaget.

– Vi har ikke fått noen reaksjoner på det. Det har ikke vært noen klager etter at vi tok det opp. Jeg innbiller meg at det fungerer ganske greit. Vi har det ikke som en del av husreglene våre, derfor kan vi bare oppfordre til dette, sier Jensen.

Styret oppfordrer folk til å gå på andre siden, der er det er svalganger med bod og bad. Svalgangene er fellesareal, men fordi styret oppfatter at det sjenerer mindre med røyking i svalgangene, oppfordrer de til å gå dit fremfor verandaen.

Solsiden borettslag, gul fasade

Det er liten avstand mellom verandaene og soverommene i Solsiden borettsslag.

Foto: NRK

Sliter med å få frem budskapet

Tobakksskadeloven regulerer ikke røyking utendørs eller i den private sfære. Det er helt opp til borettslagene selv å bestemme hva om røyking er tillatt på deres eiendom eller ikke.

– Vi har ikke fått mange indikasjoner som tyder på at dette er et problem å få borettslag til å innføre slike regler. Det vi ser er en utfordring er derimot å få frem budskapet for hvorfor det er viktig å vise hensyn med tanke på røyking, sier Anne-Kari Isaksen, regionsekretær i Norges astma- og allergiforbund (NAAF) region nord.

For tiden jobber de med å samle inn penger for å få laget en informasjonsvideo om temaet.

– En ting er lukta, en annen ting er de kjemiske stoffene som blir igjen i klærne. De kan bli igjen i klærne i inntil 40 minutter etter at du har tatt en sigarett. De som er overømfintlig sier at de merker røyken, og blir uvel, selv om det er gått en tid siden røykingen ble avsluttet. Dette er vanskelig for røykere å forstå, sier Isaksen.

Forbudt på skoler og i barnehager

1. juli blir det forbudt å røyke på området til alle norske skoler og barnehager.

Da nyheten kom skapte den en del debatt.

Artikkelen fortsetter under videovinduet:

Supernytt - Barn har rett til et røykfritt miljø

– Hvorfor man ønsker å innføre røykeforbud kommer ikke tydelig nok frem. Det handler om mer enn bare noen som ikke liker lukten av sigaretter, sier Isaksen.

Ifølge tall fra NAAF har åtte prosent av den voksne befolkningen i Norge, og én av fem barn astma. Det antas også at to av fem nordmenn har kjemisk miljøtoleranse.

Så hva er ditt råd til dem som bor i borettslag, og sliter med at naboen røyker?

Jeg har forståelse for dem som ønsker å ta seg en røyk på terrassen når sola skinner, men jeg tror det viktigste er på en pen og pyntelig måte prøve å få frem hvorfor det er viktig å ta hensyn. I tillegg kan jo borettslag gjerne prøve å informere litt om sine regler og hvorfor det er sånn.