Ren kraft - ren bløff

Det er fysisk umulig å levere kun miljøvennlig kraft til kundene.

Strøm
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Stadig flere kraftverk tilbyr sine kunder fornybar energi med egen garanti for miljøvennlig leveranse.

Men i dag er det fysisk umulig å levere strøm til stikkontakten som ikke også inneholder strom fra forurensende kullkraftver og atomkraftverk.

- Det du får i stikkontakten din er ikke nødvendigvis grønn kraft. Kraften følger fysikkens lover, og da er det slik at strømmen tar den korteste vegen, sier informasjonssjef i Statnett Knut Lockert.

Skal informere sine kunder

Alle energiverk skal fra i år informere kundene sine om hvor strømmen kommer fra. På sitt nettsted presenterer Fjordkraft at deres fornybare energi kommer fra vannkraft. Også Troms Kraft reklamerer for fornybar strøm i stikkontakten, sier konserndirektør Thorvald Lind.

- Det betyr at du kan bruke strøm med god samvittighet, sier Lind.

Og kundene til Troms Kraft stoler på sin leverandør.

- Jeg tror jo at strømmen kommer fra vannkraft, men jeg kan jo tenke meg noe helt annet, sier en av kundene til NRK Troms og Finnmark.

Ingen garanti

Krafselskap som dokumenterer grønn strøm skal kunne dokumentere at de kjøper kraft fra miljøvennlige kraftverk. Men så lenge all strøm går i samme ledningsnett, kan ingen si at strømmen du får faktisk er fornybar. Da måtte ren strøm kommet i en egen ledning til husholdningene, sier Lockert.

- Du vil da kunne få vannkraft, kullkraft og atomkraft avhengig av hva som er i nettet og blir levert i det øyeblikket du tar ut strøm i stikkontakten hjemme hos deg, forteller Lockert.

Nyheter fra Troms og Finnmark