Rekordhøye søkertall til høyere utdanning

Nærmere 135 587 personer har søkt høyere utdanning til høsten. Det er over 1100 flere søkere enn i 2016.

Studenter leser til eksamen

Det har vært en jevn økning i søkertall til høyere utdanning de siste 10 årene.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Torsdag ble søkertallene for høyere utdanning lagt ut. De viser at det er flere som ønsker seg en høyere utdanning. Nærmere tre prosent flere enn i fjor har søkt seg til universitet eller høyskole.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er spesielt glad for at dagens unge velger teknologiske utdanninger.

– Vi trenger flere som ikke bare forstår seg på den digitale verden, men som også kan være med på å utvikle nye løsninger med teknologi som verktøy, sier Isaksen i en pressemelding fra departementet.

Robotkirurg

Det gleder kunnskapsministeren at flere velger teknologiske utdanninger.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Økning også ved UIT

UiT Norges arktiske universitet som har campuser i både Alta, Hammerfest og Kirkenes har også opplevd en økning i antall søkere. 7714 studiesøkere har et studium ved UiT som sitt førstevalg. Det er en økning på 6,61 prosent, viser årets søkertall fra Samordna opptak. Den nasjonale økningen er 2,7 prosent.

– Vi har aldri hatt så mange søkere, og vi gleder oss over at veksten kommer flere av studiestedene til gode. I Harstad er veksten på hele 15 prosent, sier prorektor Wenche Jakobsen, i en pressemelding.

Lektorutdanning for 8.–13. trinn innen realfag har en økning i antall søkere på 127,78 prosent. Også grunnskolelærerutdanningene i både Tromsø og Alta opplever solid framgang.

Grunnskolelærerutdanningene for 1.–7. trinn og 5.–10. trinn i Tromsø har en økning på henholdsvis 35 og 34,62 prosent.

Helseutdanningene ved UiT har fortsatt flest søkere. I år har lærerutdanningene og fiskerifagene flere søkere enn tidligere år. Dette er utdanningsområder som har fått stor oppmerksomhet den siste tiden.

UiB-studenter lærer om farer i fjellet

FLERE STUDENTER: 1100 flere personer har søkt på høyere utdanning i 2017 i forhold til året før.

Foto: Anders Tesdal Galtung / NRK

Flest vil bli sykepleiere

Sykepleierstudiet er det mest søkte studiet. 15738 søkere har dette studiet som sitt førstevalg, det er over seks prosent flere søkere enn i fjor. Det vil si at det er over tre søkere per studieplass. Det gleder helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Jeg er glad for de høye søkertallene til helsefagutdanningene. Vi blir flere og vi blir eldre, så det er helt klart et stort behov for enda flere kvalifiserte og motiverte medarbeidere innen helsefagene i årene som kommer, sier han.

Totalt søkte om lag 132 021 personer på høyere utdanning i 2016. Det var da ny rekord med 8000 flere søkere enn året før. Sykepleierstudiet var også da blant de mest populære, mens det var en dramatisk nedgang i søkere til petroleumsfagene.

Sykepleier

Fortsatt er sykepleierstudiet det mest populære.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix