Hopp til innhold

Regjeringen ber om økt kontroll på grensa

Regjeringen møter flyktningsituasjonen med en kraftig styrking av politiet. Med 23 millioner kroner til Øst-Finnmark, ber nå regjeringen politiet om å kontrollere grensa enda mer.

Mindreårige asylsøkere

Kontroll av flyktninger som kom med buss fra Malmø i Sverige i september. Nå ber regjeringen politiet i Øst-Finnmark om også å kontrollere busser som kommer over Storskog, i tillegg til patruljering langs grensa.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Økt oljepengebruk, kutt i bistandsbudsjettet på 4,2 milliarder og reduserte skattekutt. Slik vil regjeringen håndtere den enorme asylstrømmen neste år.

Det kommer frem i tilleggsmeldingen til statsbudsjettet som regjeringen la frem i dag. Meldingen beskriver hva de tror asylveksten vil koste, og hvor pengene skal tas fra.

Det settes av 9,5 milliarder kroner til håndtering av asylstrømmen neste år. 1,2 milliarder oljekroner skal bidra til å betale regningen.

Ut av disse er 350 millioner kroner foreslått til styrking av politibudsjettet, og av dette går 23 millioner til Øst-Finnmark politidistrikt.

Ber om økt grensekontroll over Storskog

Norske myndigheter tror mer enn 9.000 personer vil krysse grensa fra Russland og be om asyl i Norge innen året er omme.

Tidligere denne måneden ble det kjent at politiet i Øst-Finnmark får 24 nye stillinger for å avhjelpe situasjonen.

erna solberg, siv jensen

Erna Solberg og Siv Jensen før den siste budsjettkonferansen tidligere i år.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Under presentasjonen i dag ble det foreslått at av de 23 millioner kronene distriktet får, skal det opprettes 23 nye politistillinger.

– Vi legger til rette for økt kapasitet ved Øst-Finnmark politidistrikt, som følge av situasjonen på Storskog og i Kirkenes, sa finansminister Siv Jensen (Frp) under presentasjonen.

Om dette er en videreføring av de allerede kjente politistillingene eller ikke, er foreløpig uklart.

Pulje med flyktninger på Storskog grensestasjon, Sør-Varanger

Pulje med flyktninger på Storskog grensestasjon i Sør-Varanger, ledet an av en norsk politimann til et telt de skal få vente i før turen går videre til transittmottaket i Kirkenes.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

Regjeringen sa i samme anledning at de nå dermed ber politiet i Øst-Finnmark øke kontrollen langs den norsk-russiske grensen.

– Og regjeringen har bedt politiet øke territorialkontrollen, blant annet ved å patruljere grensenære områder og foreta kontroller på busser og tog, sa finansministeren.

– Husk på den sivile beredskapen

Nyheten om at regjeringen nå ønsker å styrke beredskapen i Øst-Finnmark, ble godt tatt imot i Kirkenes i dag.

Rune Rafaelsen

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen ønsker de 23 millionene velkommen, men mener det må også komme penger til den sivile beredskapen som tar seg av flyktningstrømmen over Storskog.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– For meg høres det veldig fornuftig ut, men det man også må ha fokus på er den sivile beredskapen. Vi har en avtale med UDI når det gjelder mottaket i Fjellhallen og det å ta vare på 150 flyktninger, og vi har utfordringer med helsesituasjonen, sier nylig tilsatt ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafalensen.

– Så jeg forutsetter at i denne tilleggsmeldingen så har man også tatt høyde for eventuelle utgifter som vi har her i Schengens yttergrense.

– Det skal være rundt tusen flyktninger i grensebyen Nikel på russisk side som venter på å komme over til Norge, er vi klare til å ta de imot?

– Vi har hørt de samme ryktene, men jeg kan berolige folk med at politiet har ting under kontroll og vi får bare se hva som skjer fremover, men vi skal gjøre vårt for å få dette til, sier Rafaelsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark