Hopp til innhold

Reagerer på nedleggelse

Tidligere pasienter reagerer på forslaget om å legge ned Finnmarkskollektivet

Reagerer på nedleggelse av Finnmarkskollektivet

Tidligere brukere reagerer på nedleggelse av Finnmarkskollektivet.

Tidligere brukere ved Finnmarkskollektivet stiller seg uforstående til at Helse Nord ikke lenger vil kjøpe tjenester fra rusbehandlingsstedet i Langfjordbotn i Finnmark.

Kollektivet står nå i fare for å bli lagt ned, etter at de ikke fikk fornyet kontrakten sin med helseforetaket.

Ørjan Jenssen

Tidligere bruker Ørjan Jenssen mener Finnmarkskollektivet var avgjørende for at han kom seg ut av rusproblemene.

Foto: Privat

– Uten Finnmarkskollektivet vet jeg ikke hvor jeg hadde vært i dag, enten hadde jeg fortsatt vært i rusen eller så hadde jeg vært død, sier Øyvind Jenssen som nettopp har blitt skrevet ut etter et år med behandling på Finnmarkskollektivet.

Han søkte selv om å få behandling der, og synes det er trist for andre som kunne trengt tilbudet- at det nå trolig legges ned etter at Helse Nord ikke lenger ønsker å kjøpe døgnplasser der.

– For dårlig kvalitet på tilbudet

Det var i går ettermiddag det ble kjent at Finnmarkskollektivet tapte anbudskampen om rusbehandling for Helse Nord. Mens hele 42 nye døgnplasser gikk til én klinikk i Troms, fikk Finnmark ingen.

Bakgrunnen er at det ikke er god nok kvalitet på behandlingen ved Finnmarkskollektivet, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Iversen Fanghol i Helse Nord.

– Etter vår vurdering er ikke dette spesialisthelsetjenester på det nivå som brukerne må kunne forvente når man kommer til et rusbehandlingstilbud.

Kristian Iversen Fanghol

kommunikasjonsdirektør Kristian Iversen Fanghol i Helse Nord mener kvaliteten ved Finnmarkskollektivet var for dårlig.

Foto: NRK

Jensen på sin side er skuffet, og frykter at det kun er økonomiske hensyn som ligger bak avgjørelsen.

– Jeg frykter at Helse Nord bare tenker på sine egne, og at de ikke er interessert i meg eller andre i samme situasjon som personer. Finnmarkskollektivet er laget for at de skal være der for oss, ikke at det skal gå med overskudd.

Men at det økonomi som ligger bak, er en påstand som avvises av Helse Nord.

– Nei, vi bruker omtrent like mye eller litt mer penger nå enn det vi gjorde i forrige periode. Dette har ikke noe med penger å gjøre, sier Fanghol.

– Bør satses lokalt

Rusforsker Edle Ravndal ved Senter for rus- og avhengighetsforskning er skeptisk til at helseforetaket i så stor grad satser på kommersielle aktører i sine rusbehandlingstjenester, mens regjeringen har sagt at ideelle og ikke minst lokale aktører skal prioriteres.

– Jeg går ut ifra at siden man har hatt Finnmarkskollektivet så har det vært et behov for denne type behandling i Finnmark.

Hun mener kollektivmodellen, med et langvarig døgntilbud har vist seg å fungere, og er skeptisk til at det ikke vil bli et tilbud i Finnmark. .

– Det finnes ikke annen behandling for unge med rusproblemer enn langvarig behandling i døgntiltak. Kollektivmodellen har vist seg å fungere, og jeg synes det er synd at man ikke ser seg råd til å beholde disse 11 plassene i et så stort fylke som Finnmark.

Kan bli lagt ned i april

Allerede i april kan rusbehandlinga ved finnmarkskollektivet bli stanset. 11 heldøgnsplasser blir borte, og 14 ansatte mister jobben. Det føles tungt, forteller nestleder ved Finnmarkskollektivet, Matias Welz.

– Vi synes dette er en trasig situasjon, ikke bare for oss ansatte. Etter mange års drift kan et unikt tilbud til rusmisbrukere i Finnmark bli lagt ned.

Welz stiller seg også uforstående til Helse Nords påstander om for lav kvalitet på behandlingstilbudet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark