Reagerer kraftig på HA-fokuset

Forsvareren til den påståtte hovedmannen i rettssaken mot Hells Angels-medlemmene i Nord-Troms tingrett mandag, reagerer kraftig på at klubben ble vist så stor interesse.

Hells Angels-rettssak

Aktørene i rettssaken i Tromsø som startet på mandag.

Foto: Kari Stokke Nilsen / NRK

Knut Smedsrud

Knut Smedsrud forsvarer den antatte hovedmannen.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

– Jeg skjønner jo at det må være fokus på Hells Angels i og med at det er så mange av dem som har tilknytning til klubben, sier advokat Knut Smedsrud.

– Men så er det viktig å minne om at tiltalen om organisert kriminalitet går på de åtte som sitter tiltalt, og ikke organisasjonen som sådan.

Han reagerer kraftig på at både aktor og dommer fokuserer på Hells Angels som klubb.

Nektet straffskyld

Det har vært stor interesse for rettssaken mot de åtte som sitter tiltalt i det som er Nord-Norges største narkotikasak. Vaktholdet var kraftig skjerpet før saken startet på mandag.

I rettens første dag nektet den antatte hovedmannen straffskyld. Ove Høyland omtales som en lederskikkelse i klubben, men nektet for dette.

Høyland er en mennene som står tiltalt etter mafiaparagrafen for å ha drevet en smuglerrute av narkotika fra Oslo til Nord-Norge.

– Utfordring å fokusere på enkeltmenneskene

Knut Smedsrud forsvarer Høyland, og frykter at fokuset på klubben skal gjøre saken vanskeligere for sin klient og de andre sju som sitter tiltalt.

– Ja, det gjør jeg. For det er en utfordring å fokusere på at det er enkeltmennesker som sitter på tiltalebenken, sier han.

– Mener du at Hells Angels ikke har noen betydning i denne saken til tross for at de involverte er tilknyttet klubben?

– Nei, det er ikke det jeg sier, og jeg skjønner fokuset på det. Men man skal ha tungen rett i munnen når det gjelder tiltalebeslutningen, for det er den som styrer saken.

Risikerer inntil 20 års fengsel

Det er gjort beslag av 9,5 kg metamfetamin og 20 kg hasj i saken. Flere av de tiltalte risikerer mellom tre og 20 års fengselsstraff.

– De tiltalte i denne saken skal ha akkurat den samme rettssikkerheten som alle andre i dette landet, sier Smedsrud.