Hopp til innhold

Nesespray har berget to liv på to måneder

Etter kun få måneders bruk i Tromsø kan minst to overdosedødsfall ha blitt stoppet ved hjelp av Nalokson, som er en motgift mot opiater som blant annet heroin og morfin.

Nesespray ved overdose

Nesesprayen Nalokson kan være livbergende kameratredning.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

I Oslo og Bergen startet de med utdeling av nesespray for snart tre år siden, mens flere norske byer fulgte etter i år. I Tromsø startet Sosialmedisinsk senter i mars. Og resultatene viser at lavterskeltilbudet er effektivt for å nå ut til mange.

Silje har vært avhengig av heroin siden hun var 27 år. Da NRK møter 37-åringen er hun innom gatemagasinet Virkeligs lokaler og henter seg litt gratis mat.

– Jeg har to slike sprayer hjemme i kjøleskapet bare for å være sikker. Jeg har selv aldri hatt overdose, men det er dessverre få som har respekt for de harde stoffene. Folk er redd for å få for lite i seg, og da går det galt, sier hun.

Kan være livbergende

Silje er en av mange i rusmiljøet som har sørga for å ha nesesprayen Nalokson for handa. Hun vet at dette kan være livbergende kameratredning dersom noen tar overdose.

– Jeg synes det er helt genialt. Det skulle kommet for lenge siden. Og så kan den ikke brukes til annet enn som motgift. Hvis du prøver å ta den uten overdose, så er det som på ta vann, forklarer Silje.

Nasjonal overdosestrategi

I midten av mars i år ble Tromsø innlemma i Nalokson-prosjektet som en del av nasjonal overdosestrategi. Siden da har Sosialmedisinsk senter delt ut over 40 nesesprayer til rus-syke, pårørende og miljøer som jobber med rus.

Og bare få måneder etter oppstart, vet de at sprayen kan ha forhindra overdosedødsfall:

– Vi har hatt to påfyll allerede, altså to som har vært innom og sagt de har væt nødt til å bruke den, og fått en ny spray. Og i de to tilfellene har det gått bra, sier Ingunn Langseth Olsen, som leder Nalokson-prosjektet ved Sosialmedisinsk senter i Tromsø. Ordninga gir dem en oversikt de ellers trolig ikke ville hatt. Og for henne et to overdoser et høyt tall.

Vibeke Klevland og Ingunn Langseth Olsen

Vibeke Klevland og Ingunn Langseth Olsen da Tromsø ble med i Nalokson-prosjektet i mars.

Foto: Håkon Bjørngård / NRK

260 hvert år

Ifølge Helsedirektoratet er det rundt 260 personer i Norge som dør av overdose hvert år. I Tromsø var det i 2015 seks overdosedødsfall – og med innføringa av Nalokson er målet at tallet skal bli null.

I Virkelig sine lokaler er det Kjell Gustavsson som styrer resepsjonen. Han har vært nykter de siste 14 årene, men rusmisbruker i 30 år før det. Han skulle gjerne sett at nesesprayen fantes da.

– Da hadde mange flere blitt reddet, sier han.

Også Alf Krogseth som er redaktør i gatemagasinet mener at nesespray mot overdoser er et strålende tiltak.

– Det fine er at det er ute i miljøet, og at du kan gi livreddende med en gang. Jeg håper dette skal bli delt ut mer og mer, sier Krogseth.