I Oslo og Bergen startet de med utdeling av nesespray for snart tre år siden, mens flere norske byer fulgte etter i år. I Tromsø startet Sosialmedisinsk senter i mars. Og resultatene viser at lavterskeltilbudet er effektivt for å nå ut til mange.
Silje har vært avhengig av heroin siden hun var 27 år. Da NRK møter 37-åringen er hun innom gatemagasinet Virkeligs lokaler og henter seg litt gratis mat.
– Jeg har to slike sprayer hjemme i kjøleskapet bare for å være sikker. Jeg har selv aldri hatt overdose, men det er dessverre få som har respekt for de harde stoffene. Folk er redd for å få for lite i seg, og da går det galt, sier hun.
Kan være livbergende
Silje er en av mange i rusmiljøet som har sørga for å ha nesesprayen Nalokson for handa. Hun vet at dette kan være livbergende kameratredning dersom noen tar overdose.
– Jeg synes det er helt genialt. Det skulle kommet for lenge siden. Og så kan den ikke brukes til annet enn som motgift. Hvis du prøver å ta den uten overdose, så er det som på ta vann, forklarer Silje.
Nasjonal overdosestrategi
I midten av mars i år ble Tromsø innlemma i Nalokson-prosjektet som en del av nasjonal overdosestrategi. Siden da har Sosialmedisinsk senter delt ut over 40 nesesprayer til rus-syke, pårørende og miljøer som jobber med rus.
Og bare få måneder etter oppstart, vet de at sprayen kan ha forhindra overdosedødsfall:
– Vi har hatt to påfyll allerede, altså to som har vært innom og sagt de har væt nødt til å bruke den, og fått en ny spray. Og i de to tilfellene har det gått bra, sier Ingunn Langseth Olsen, som leder Nalokson-prosjektet ved Sosialmedisinsk senter i Tromsø. Ordninga gir dem en oversikt de ellers trolig ikke ville hatt. Og for henne et to overdoser et høyt tall.
Vibeke Klevland og Ingunn Langseth Olsen da Tromsø ble med i Nalokson-prosjektet i mars.
Foto: Håkon Bjørngård / NRK260 hvert år
Ifølge Helsedirektoratet er det rundt 260 personer i Norge som dør av overdose hvert år. I Tromsø var det i 2015 seks overdosedødsfall – og med innføringa av Nalokson er målet at tallet skal bli null.
I Virkelig sine lokaler er det Kjell Gustavsson som styrer resepsjonen. Han har vært nykter de siste 14 årene, men rusmisbruker i 30 år før det. Han skulle gjerne sett at nesesprayen fantes da.
– Da hadde mange flere blitt reddet, sier han.
Også Alf Krogseth som er redaktør i gatemagasinet mener at nesespray mot overdoser er et strålende tiltak.
– Det fine er at det er ute i miljøet, og at du kan gi livreddende med en gang. Jeg håper dette skal bli delt ut mer og mer, sier Krogseth.