Profil: Hans-Tore Bjerkaas

Tromsøværing, fotballspiller og tv-strateg.

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas
Foto: NRK

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas

Hans-Tore Bjerkaas ble født 7. juni 1951 i Tromsø.

Han startet sin NRK-karriere som journalist i NRK Troms i 1977. Der jobbet han blant annet som journalist og programleder for ungdomsprogrammet ”Halvsju” på TV.

Etter det var han redaksjonssjef i fjernsynsavdelingen ved samme kontor. Så gikk turen til Bergen. Der han fikk jobben som redaksjonssjef i NRK Hordaland, og han var med på å starte opp landets første distriktssending på fjernsyn – "Vestlandsrevyen".

I 1992 forsvant han til konkurrenten TV 2. Som programredaktør i TV 2s oppstartsfase hadde han ansvaret for drift, budsjett og innkjøp i programavdelingen.

”Reddet” NRK1

Men hjemlengselen ble stor og han flyttet tilbake til Tromsø. Der ble Bjerkaas distriktssjef i NRK Troms – en jobb han hadde i fire år.

I 1997 begynte han i den svært viktige jobben som fjernsynsdirektør i NRK. Hovedoppgaven da var å hindre at den kommersielle konkurrenten TV 2 skulle vokse seg større enn NRK1. Dette var ei utvikling som hadde skjedd overalt ellers i Europa, men Bjerkaas sørget for at NRK1 beholdt seerne. Hovedstrukturen i det programskjemaet som Bjerkaas etablerte er fortsatt gjeldene for NRK1.

Etter tre år gikk han over til jobben som direktør for NRK Kringkasting. Han fikk blant annet ansvar for modernisering og effektivisering av organisasjonen NRK. I den stillingen var han med på å ta ned et betydelig overforbruk uten at kanalen mistet markedsandeler.

Fotballspiller

Men nok en gang ble hjemlengselen sterk og han flyttet tilbake til Tromsø. Han startet i jobben som distriktsredaktør for NRK Troms og Finnmark, et kontor med 75 ansatte.

Av de ansatte blir han karakterisert som svært populær og raus leder.

Bjerkaas er gift. Har tre barn og to barnebarn. Han utdannet Cand.mag. ved Universitetet i Tromsø med fagene historie, norsk og filosofi. Han har spilt toppfotball for Tromsø idrettslag.

På fritiden koser han seg med bøker, hunden Niba, fotballkamper (Tromsø idrettslag på Alfheim stadion) og han er den stolte eieren av en båt som han bruker flittig i sommerhalvåret.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo