NRK Meny
Normal

Bjerkaas: Gleder meg til å bestemme

Den nye NRK-sjefen Hans-Tore Bjerkaas konstaterte litt over klokka 12 i dag at han sitter godt i skinnstolen på kringkastingssjefens kontor.

Hans-Tore Bjerkaas
Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

John G. Bernander med sykkelhjelm
Foto: Iacob Christian Prebensen / NRK

Mens avtroppende kringkastingssjef John G. Bernander ble takket av med blomster, energidrikk og sykkelhjelm, sto Bjerkaas nærmest og småtrippet i kulissene.

- Her er masser å ta fatt på, og jeg gleder meg til å begynne å bestemme!

- De viktigste oppgavene er trekanal-planene og satstingen på internett og nye medier. Det jeg kanskje gruer meg til, er alt det rituelle knyttet til jobben, som dette her, sier han og viser til formell nøkkeloverrekkelse, fotografering og å være i sentrum for oppmerksomheten.   

Kakefest i "Messa"

Alle ansatte i NRK var invitert til kantina, bedre kjent som "messa", på Marienlyst for å overvære begivenheten som ble krydret med taler, blomster og overraskelser under ledelse av Dan Børge Akerø. Begivenheten ble overført på internett til alle ansatte. 

John G. Bernander og Hans-Tore Bjerkaas
Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Bernander ble blant annet hyllet med en videokavalkade over oppvekst og perioden som NRK-sjef. Så fikk Bjerkaas overrakt nøkkelkort og blomster, og gode råd fra gamlesjefen. 

Strenge sikkerhetsregler på Marienlyst tilsier at alle ansatte - uten unntak - må bære adgangskortet synlig, understreket Bernander, og overrakte en giga-utgave av kortet til sin etterfølger. I tillegg fikk Bjerkaas en dørnøkkel som veide omtrent en halvkilo hengt rundt halsen.

Unik posisjon

Etterpå bar det inn på sjefskontoret, der Bjerkaas tok skinnstolen i besittelse, med pressefolk og fotografer svermende rundt seg.  I bakgrunnen ryddet Bernander, og da gikk bunken med gamle visittkort i papirkurven. Han skal friste tilværelsen som selvstendig konsulent.

Når det gjelder de politiske utsiktene for NRK konstaterte Bjerkaas at det ser bra ut: Både blant politikerne og i befolkningen har lisensen fortsatt stor legitimitet, og betydelig større enn i mange andre land. - For å beholde en slik posisjon må vi levere innhold som får det norske folk til å se forskjellen mellom tilbudene de får, sa han.

Satsingsområder

Som eksempel nevnte han satsingen på distriktskontorene som leverer nyheter og magasinstoff på radio, fjernsyn og internett.

- Dette er en satsing som ville være umulig uten lisensfinalisering og med større kommersielt press, fastslår han.

Hans-Tore Bjerkaas
Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

- Vil du bli en veldig synlig sjef?

- Bernander har vært en synlig sjef, men en kan ikke følge med alt. det er umulig å være alle steder i en så mangfoldig bedrift. Men jeg lover at jeg skal følge med, og være en tydelig sjefredaktør.

På husjakt

Først til sommeren regner Bjerkaas med å ha flyttet familien permanent fra Tromsø til Oslo. Inntil da blir han pendler. Før Bernander overrakte ham nøklene til NRK-huset ønsket han lykke til med husjakten, og la til:

- Du får være glad dette ikke er for 30 år siden. Dengang sto det ofte i boligannonsene: "helst ikke nordlending", humret Bernander.

Nettmøte

Tirsdag kl 13 stiller Bjerkaas til nettmøte på NRK.no. Du kan sende inn spørtsmål allerede nå: Send inn DITT spørsmål her!

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger