Hopp til innhold

Skal ha blitt utsatt for overgrep – anmelder nå, 40 år senere

Sametingspolitiker Heidi Persdatter Greiner Haaker sier hun ble utsatt for seksuelle overgrep da hun var ni år. Nå, 40 år senere, er hun klar for å anmelde saken.

Heidi Greiner Haaker

Heidi Persdatter Greiner Haaker er endelig klar for å anmelde saken, etter at hun skal ha blitt utsatt for overgrep som niåring. Foto fra en tidligere anledning.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Hun vet at det er mange år for sent til å få den antatte overgriperen straffet, det er også for sent til at hun kan få voldsoffererstatning.

– Jeg håper at jeg kan være både et forbilde og til hjelp til andre som sliter med akkurat de samme tingene. Du får jo veldig mange senskader etter overgrep, og da tenker jeg at hvis du begynner å nøste opp i de tingene kan du kanskje få en bedre hverdag etter hvert. Kanskje ikke akkurat mens det står på, men seinere, sier Heidi Persdatter Greiner Haaker.

Fortsatt vanskelig 40 år etter

Greiner Haaker som er varamedlem til Sametinget for Arbeiderpartiet, mener at det er flere grunner til å anmelde saken. Det aller viktigste for henne er at mannen skal stå til ansvar for det han har gjort.

Hun håper politiet skal innkalle han til avhør, og at skal forstå hvilke skader han skal ha påført henne, at hun sliter selv etter 40 år.

Uansett hva politiet velger å gjøre, mener hun at det er viktig å anmelde også foreldede saker, slik at politiet får registrert navnet på overgriperen.

– Så kan selvfølgelig politikontoret velge å henlegge saken. Men jeg tenker at nå har jeg i hvert fall gjort mitt. Da har jeg lagt ansvaret der det hører hjemme, på overgriperen, og det kjennes godt.

Foreldet

En forbrytelse som er mer enn 25 år gamle er foreldet, forklarer Statsadvokaten for Troms og Finnmark, Torstein Lindquister.

– Vi har en ordning i Norge, hvor de strengeste forbrytelsene foreldes etter 25 år. Og etter 25 år, så kan ingen straffes for en handling som er begått. Så det vil i klartekst si at en anmeldelse i dag vil ikke få en rettslig behandling, eller behandling i påtalemyndigheten utover at den nok må henlegges på grunn av foreldelse, sier Lindquister.

I vår vedtok faktisk Stortinget å gå inn for å fjerne foreldelsesfristen for brudd på draps-, voldtekts- og barneovergrepsbestemmelsene i straffeloven.

Men saker som allerede er foreldet, vil derimot ikke bli omfattet, fordi Grunnloven forbyr å gi lover tilbakevirkende kraft.