Hopp til innhold

– Hvis du er redd, setter du ikke triksene

Brett- og skikjørerne i Norge trenger flere anlegg og mindre frykt for å kunne utvikle seg.

Håkon Vang,Petter Bjørntvedt, Håvard Sundby og Herman Aspenes om freestyle- og snøbrettmiljøet i Tromsø.

Håkon Vang, Petter Bjørntvedt, Håvard Sundby og Herman Aspenes om freestyle- og snøbrettmiljøet i Tromsø.

I lyset fra hoppbakkene i Grønnåsen seiler Håkon Vang gjennom lufta. Snøen står alle veier i dét han lander.

– Det råeste trikset jeg har tatt er en dobbel backflip. Du kan ikke være redd. Hvis du er redd klarer du ikke sette triksene, sier Vang.

På toppen av overrennet står nestemann klar.

– Det er vanskelig å fokusere på landingen, når du må tenke like mye på at du skal unngå å treffe sporet som kommer med en gang du har landet, sier Håvard Syndby, før han setter utfor.

Tromsø brettklubb og Tromsø slalåm- og freestyleklubb har trening. Hoppet har de laget selv.

Håkon Vang skulle gjerne hatt flere skiparker, slik at han kan utvide repertoaret sitt. Det samme ønsker Petter Bjørntvedt, leder i Tromsø brettklubb, seg.

– Vi kan selvfølgelig syte over at vi mangler et større alpinanlegg i Tromsø, og ikke minst at vi ikke har en skikkelig park for freestyle og snowboard. I stedet ønsker vi å fokusere på mulighetene vi har, og ikke minst viktigheten med at vi kan få ting til å skje hvis vi gjør noe selv, sier Petter Bjørntvedt, leder i Tromsø brettklubb.

Snowboard

Medlemmene i Tromsø brettklubb ønsker ikke å syte over manglende tilbud i Tromsø. De tar heller saken i egne hender.

Foto: Petter Strøm / NRK

Flere prosjekter på gang

I februar var han i dialog med ledelsen for Tromsø alpinsenter.

– Vi ble enige om at vi skal bygge en park der i vinter. Vi har allerede vært og dosert litt jord og slike ting, sånn at mest mulig ligger til rette for det når vi nå kan sette i gang, sier Bjørntvedt.

Geir Aspenes, styremedlem for freestylegruppa i Tromsø slalåm- og freestyleklubb, mener såkalte nærmiljøanlegg, små bakker hvor alle kan leke seg, er alfa og omega for freestyle-idretten.

– Slike anlegg gir ikke konkurranse med de større anleggene, men fungerer heller som en rekrutteringsarena. Vi har jo Bak-Olsen i Tromsø som et godt eksempel på det. I tillegg jobber vi med et lignende anlegg på Langnes og i Ramfjord, sier han.

– I tillegg er det to løyper på Kvaløya med lys som kan gjøres om, og det er interesse for et lignende anlegg i Hamna og på Berg.

Planlegger 15 anlegg i Norge

Eivind Gjeraker er utviklingskonsulent for freestyle og freeskiing i Norges Skiforbund.

I 2013 har de satt i gang arbeidet med 15 nærmiljøanlegg i landet.

– Når du har et anlegg ved en skole eller nært et boligfelt, kan unger og ungdom bruke dette mye oftere. Det blir et større, uorganisert miljø, og det er slike miljø denne sporten trenger, sier Gjeraker.

– Freestyle er en veldig ung sport i Norge. Vi har ikke det nettverket som for eksempel fotballen har når det kommer til samarbeid og å dele erfaringer. Samtidig ser vi en enorm økning i folk som kjører twin-tip-ski eller snøbrett i norske alpinanlegg. Grunnlaget for vekst er der, vi må bare legge litt mer ti rette, sier han.

Spektakulært i Vassfjellet

Slopestyleløypa i Vassfjellet.

– Mye å lære av ungdommen

Geir Aspenes i Tromsø slalåm- og freestyleklubb er 48 år. Likevel står han på toppen av bakken, klar til å sette utfor. Sønnen Herman hviler på skistavene og humrer litt av faren.

Ved hoppet venter flere av foreldrene til de yngre våghalsene med mobiltelefonen i hånden.

– Mange av oss foreldre synes det er kjempemoro å være med på dette. Det er viktig å følge opp barna være, og ikke minst artig å kunne lære selv, sier Aspenes, med små snøklumper i øyenbrynene.

– Jeg føler meg privilegert som får være en del av dette miljøet. Det er masse flinke, kreative folk som brenner for noe de liker. Kreativiteten er noe som kjennetegner idretten, blant annet med at de tar tak og bygger hopp og lager bakker selv. Men de trenger hjelp, også fra de voksne, sier Geir Aspenes.

Geir Aspenes i tromsø slalåm- og fresstyleklubb får mye tilbake for å engasjere seg i barnas interesser.

Geir Aspenes i Tromsø slalåm- og freestyleklubb får mye tilbake for å engasjere seg i barnas interesser.