Hopp til innhold

Petrozavodsk tømt innen onsdag

Kystverket håper det russiske lasteskipet Petrozavodsk som gikk på grunn utenfor Bjørnøya i mai, er tømt innen midten av uken.

Petrozavodsk
Foto: KV Svalbard/Kystvakten

Arbeidet med å tømme skipet har tatt lengre tid enn ønskelig på grunn av tung sjø og høye bølger. Nå er imidlertid eksperter fra britiske Titan Salvage, som skal gjennomføre tømmingen på oppdrag fra den russiske skipsrederen, på vei til det havarerte lasteskipet.

700 liter olje

Det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» grunnstøtte mot sørspissen av Bjørnøya 11. mai i hekkeområdene til en av de største ansamlingene av sjøfugl i Nord-Atlanteren.

Mannskapsledelsen ble dømt for uaktsomhet og for å ha drukket på vakt.

Dersom værforholdene i området forblir gode, håper Kystverket at skipet skal være tømt innen midten av uken.

- Det er meldt godt vær de neste dagene, sier Mortensholm.
Kystverket har nå tilsyn med tømmingen av skipet, som ligger havarert på sørsiden av Bjørnøya. Trolig er det 25 kubikkmeter marin diesel og cirka 700 liter andre oljeprodukter igjen i vraket.

Ingen døde fugler

Området hvor skipet grunnstøtte er et sårbart reservat med blant andre fuglearten lomvi. Kystverket har så langt ikke fått meldinger om fugler som er døde etter å ha fått kontakt med oljen som har lekket ut fra skipet.

- Vi har fått meldinger om fugler som har kommet i kontakt med dieselolje, men denne oljen er ikke så tykk, og dermed ikke nødvendigvis dødelig selv om fuglene skulle komme i kontakt med den, sier Mortensholm til NTB.