Hopp til innhold

Han er nordnorsk mester i svømming – nå vil han beholde pallplassen i politikken

Allerede som 14-åring stod Per-Willy Amundsen bak Frps valgbod i skolegården. Den gang ble det rabalder, og siden da har det egentlig aldri vært helt stille rundt førstekandidaten.

Per-Willy Amundsen på kaia i Harstad

Per-Willy Amundsen på kaia i hjembyen Harstad.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Hvordan jeg havnet i politikken er et godt spørsmål. Jeg ble egentlig veldig tidlig politisk aktiv, allerede på ungdomsskolen, sier Per-Willy Amundsen på kaia i Harstad mens han ser mot byen han vokste opp i – og der han startet sin politiske karriere.

Selv sier han at det hele startet på ungdomsskolen, men enkelte påstår faktisk at det startet allerede på barneskolen.

– Jeg ble medlem av Fremskrittspartiets ungdom før jeg egentlig hadde lov til å være medlem. Jeg var 14 år gammel og deltok i min første valgkamp i 1985. Så jeg har vært engasjert i politikk lenge og jeg har alltid befunnet meg solid på høyresiden av norsk politikk.

Valgstanden ble sprayet ned

Som 14-åring, mens mange andre jevnaldrende nok var sammen med venner, stod Per-Willy på stand på Torget i Harstad for FpU.

– Fremskrittspartiet var vel litt uglesett på 80-tallet, for å si det forsiktig. Carl I. Hagen som partibygger og hele Fremskrittspartiets politikk var veldig annerledes fra det som de gamle partiene hadde.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen har vært Per-Willys store forbilde siden starten.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Listetoppen forteller at det nok ikke var det mest sosial akseptable å være med i Fremskrittspartiet da. På Torget hadde partiet en campingvogn, og over natta ble den sprayet ned med graffiti, der noen hadde skrevet; "Naziparti".

– Det var ganske sterkt politisk retorisk klima på den tiden. Det var mye beskyldninger om høyreekstrem politikk og nazibeskyldninger. Jeg synes det bare var barnslig og tåpelig. Jeg aner ikke hvem som gjorde det, men de hadde nok vært for lite til stede i samfunnsfagundervisningen på skolen.

Vant fram etter diskusjon med rektor

På Heggen Videregående skole i Harstad, der Per-Willy var elev, ble det arrangert skolevalg og andre politiske arrangementer. Men i tillegg til det kjørte FpU en vervekampanje, og det var ikke veldig populært blant en del av lærerne.

– Det var en del av disse lærerne som hadde godt forankret medlemskap i både SV og Arbeiderpartiet. De så ikke med blide øyne på den rabulisten av en fæl høyreorientert fyr som skulle få folk til å melde seg inn i Fremskrittspartiets ungdom.

Det endte med at Per-Willy tok saken til rektor, som han selv synes var en fornuftig kar, selv om han også var med i Arbeiderpartiet.

– Men han erkjente at vi hadde ytringsfrihet i Norge, og vi fikk lov etter litt diskusjoner til å holde stand. Men vi ble stoppet først, det er helt utrolig. En av lærerne hevdet det var helt utidig at vi skulle stå der alene når AUF ikke stod på siden av.

Det sier litt om det politiske klimaet den gangen. I dag priser skolene seg lykkelig hvis ungdom engasjerer seg i politikk, selv om det er i Fremskrittspartiets ungdom.

Per-Willy Amundsen om det politiske klimaet

Kjedelige debatter

Per-Willy Amundsen fikk altså kjenne godt på kroppen at Fremskrittspartiet var en politisk outsider lenge, men i hans omgangskrets følte han seg aldri utenfor.

– I ungdomsgruppen min den gangen hadde vi faktisk over 100 medlemmer i Harstad FpU. Det var litt kult og opprørsk, og hadde en viss kulhetsfaktor.

Carl I. Hagen har siden starten, og er fortsatt et av Per-Willys store forbilder. Han mener vi har mye å være den tidligere partilederen takknemlig for.

– Han var med på å redefinere norsk politikk. Når du går tilbake og ser på gamle debatter fra 60- og 70-tallet, så er det rart at folk orket å engasjere seg. Det var kjedelige greier. Alle var stort sett ganske enige. Men med Carl I. Hagen og FrP var det en ny vår for norsk politikk.

Ikke vinner av popularitetskonkurranser

Etter å ha vært engasjert i harstadpolitikken lenge ble Per-Willy valgt inn på Stortinget i 2005, og da skjønte han at han kunne bli rikspolitiker. I hans første periode på Stortinget ble han innvandringspolitisk talsmann for FrP.

I 2013 ble han statssekretær og var det i over tre år for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Men så kom det et jobbtilbud Per-Willy ikke akkurat hadde sett komme.

– Sånt ser man ikke før man får tilbudet. Men så ville det ha seg slik at jeg ble spurt om å bli justis- og beredskapsminister. Det er ikke akkurat en jobb du sier ja til umiddelbart.

Men etter å ha fått tommel opp fra familien takket han ja, og det har han ikke angret på selv om det er en krevende jobb.

– Du vinner ikke nødvendigvis alle popularitetskonkurranser, men det handler om å gjøre det som er rett og ha de lange tankene om hva som er best for landet. Det er en ledestjerne jeg jobber ut fra og jeg oppfatter at vi lykkes veldig mye på justisfeltet.

Bli bedre kjent med Per-Willy Amundsen gjennom bildealbumet:

Per Willy Amundsen og politihelikopter
Foto: Ola Mjaaland / NRK

Kobler av med gamle datamaskiner

Og akkurat det med å være populær, spesielt blant journalister, er noe Per-Willy tar med knusende ro. Han har nemlig vært i hardt vær i media flere ganger på grunn av han sterke meninger og utspill. Alt fra å ville legge ned Sametinget, kalle avisa Nordlys «Pravda», og ønske om å avvikle hele asylinstituttet.

– Det lever jeg godt med. Jeg har frontet tydelige og klare meninger i min tid som politiker. Det er også meninger jeg står for, jeg har aldri gått tilbake på dem.

Under intervjuet med NRK plinger det stadig vekk i telefonen til Per-Willy, og som justisminister og førstekandidat for Troms FrP er det viktig for han å koble av fra hektiske dager sammen med familien. Spesielt når det stormer som verst.

– Jeg er en gammel datanerd, det skal jeg innrømme. Jeg er glad i programmering, og jeg har en del gamle datamaskiner stående hjemme. Sønnen min lurte på om det virkelig er nødvendig med 11 datamaskiner. Jeg holder på med alt mulig fra å bruke loddebolten til å installere programvare. Gammel datateknologi synes jeg er morsomt, det er total avkobling.

Ikke verdens beste taper

I tillegg til å være litt over gjennomsnittet interessert i datamaskiner, så har Per-Willy brukt mye av tiden sin på svømming. Han begynte å svømme før han startet på skolen og holdt på med det helt til han dro i Forsvaret som 19-åring.

I perioder hadde han opp til fem treningsøkter i uka med Harstad Svømmeklubb.

– Jeg bruker å skryte av at jeg var nordnorsk mester i brystsvømming, men jeg kom ikke lenger enn det. Det ble mange stevner rundt i Nord-Norge, så jeg besøkte de fleste plasser i landsdelen allerede da.

Per-Willy må innrømme at han har et relativt greit konkurranseinstinkt, og at han heller ikke er verdens beste taper.

– Det har i hvert fall kona påpekt, som også har et voldsomt konkurranseinstinkt. Guttungen har derfor fått dobbelt opp, så det kan gå hett for seg hjemme når vi eksempelvis spiller sjakk.

Per-Willy er klar på at han også satser på å unngå tap i valgkampen